Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του ΑΠΘ - Ειδικοί διαβεβαιώνουν για την ασφάλειά του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του ΑΠΘ - Ειδικοί διαβεβαιώνουν για την ασφάλειά του
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του ΑΠΘ δεν έχει κανέναν κίνδυνο όπως διαβεβαιώνουν ειδικοί.

«Κύμα» ανησυχίας προκάλεσαν οι αναφορές ότι άγνωστοι προσπάθησαν να μπουν στο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο χώρο που φυλάσσεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

Ο καθηγητής Χρήστος Ελευθεριάδης επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος καθώς «ο αντιδραστήρας είναι υποκρίσιμος...αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να βγει εκτός ελέγχου, άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος του τύπου που φαντάζεται ο κόσμος».

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του ΑΠΘ

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του ΑΠΘ κατασκευάστηκε για πειραματικούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, ενώ ο όρος «υποκρίσιμος», αναφέρεται στο ότι δεν δύναται να συντηρήσει αλυσιδωτή πυρηνική σχάση, ενώ η χαμηλή νετρονική ροή επιτρέπει να γίνονται μετρήσεις χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα ακτινοπροστασίας.

Μέσα από τα πειράματα που γίνονται στο πλαίσιο των φοιτητικών εργαστηριακών ασκήσεων του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, οι φοιτητές μαθαίνουν βασικές αρχές, όπως η αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με την ύλη, τα είδη της ακτινοβολίας, τους βασικούς κανόνες ακτινοπροστασίας, τον νόμο της ραδιενέργειας, τον νόμο της απορρόφησης της ακτινοβολίας. «Πρόκειται για πολύ ωραία πειράματα, όπου οι φοιτητές μας μαθαίνουν βασικούς κανόνες και για πολλούς γίνεται το έναυσμα ώστε να πάνε παρακάτω, να κάνουν κάποιο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, στην ιατρική φυσική, την πυρηνική μηχανική» πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης σε Σύνοδο Κορυφής: Ήρθε η ώρα έκδοσης ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ

Νέα Golden Visa από 31 Μαρτίου: Τα 3 κλιμάκια, οι εξαιρέσεις για διατηρητέα, εξ αδιαιρέτου, βιομηχανικά κτήρια  

ΑΔΜΗΕ: Πρόταση για «είσοδο» στον φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου

gazzetta
gazzetta reader insider insider