Επεισόδια στην Αθήνα: Μολότοφ, χημικά, Αύρες και συλλήψεις - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επεισόδια στην Αθήνα: Μολότοφ, χημικά, Αύρες και συλλήψεις - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν σήμερα, Τετάρτη (28/2) το παρών στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, των πρωτοβάθμιων σωματείων και των εργατικών κέντρων στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα κατά την διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετείχαν σύμφωνα με την Αστυνομία περίπου 20.000 άτομα, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και Ομοσπονδιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου στις 14:00 το μεσημέρι, ομάδα ατόμων αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης και πέταξε βόμβες μολότοφ προς τον προαύλιο χώρο της Βουλής, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών. Στην συνέχεια σημειώθηκε νέα επίθεση με μολότοφ στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, με τους αστυνομικούς να κάνουν εκ νέου χρήση χημικών, ενώ στο σημείο επιχείρησε και ο «Αίαντας», το υδροβόλο όχημα της ΕΛΑΣ.

Ακολούθως η ένταση μεταφέρθηκε στην περιοχή των Εξαρχείων όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, λίγο πριν την έναρξη των πορειών, περίπου στις 10:20 το πρωί, αστυνομικοί συνέλαβαν 4 άτομα, καθώς κατά την διάρκεια ελέγχου, που τους έγινε στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βουκουρεστίου, βρέθηκαν μέσα σε σακίδια που είχαν 10 μολότοφ και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Επιπρόσθετα συνελήφθησαν ακόμα δύο άτομα, που φέρονται να επιτέθηκαν με μολότοφ σε αστυνομικούς, ενώ έγιναν και 6 προσαγωγές ατόμων. Τέλος, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας καθώς άρθηκαν όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ήταν σε εφαρμογή ενόψει των κινητοποίησεων.

Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους της Αθήνας

Με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους-αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια», η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία, μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, απευθύνοντας κάλεσμα στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, διεκδικεί οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, επαναφορά των δώρων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017, κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και άμεση στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών.

Σκοπός των κινητοποιήσεων είναι «να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες της πολιτικής του 'κόστους – οφέλους' που μετατρέπει σε κινούμενη άμμο τη ζωή του λαού και καταδικάζει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να επιβιώνουν με μισθούς που ροκανίζονται από την ακρίβεια, να ακριβοπληρώνουν ή να στερούνται υπηρεσίες Υγείας, να βλέπουν σαν Γολγοθά τη μόρφωση και τις σπουδές των παιδιών τους».

Μνημόσυνο Τέμπη: Ξέσπασε σε κλάματα ο ιερέας που διάβασε τα ονόματα των 57 θυμάτων – «Αθάνατοι» φώναξαν οι συγγενείς

Παράλληλα, στο σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο των 57 θυμάτων. Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων έφτασαν από νωρίς στον τόπο του δυστυχήματος, όπου στις 12:00 το μεσημέρι τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο. Ο ιερέας που διάβασε τα ονόματα των θυμάτων κατά τη διάρκεια του τρισάγιου, ξέσπασε σε κλάματα και έσπασε η φωνή του.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι φορούσαν στο στήθος ένα ασπρόμαυρο αυτοκόλλητο με μια μαύρη κορδέλα και την ημερομηνία 28.02.2023 που σημειώθηκε το δυστύχημα. Στο τέλος όλοι οι συγγενείς φώναξαν «Αθάνατοι» και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Αμέσως μετά μίλησαν γονείς αδικοχαμένων παιδιών. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας υποσχέθηκε ότι στο σημείο θα στηθεί ένα μνημείο όπως αρμόζει στους 57 αδικοχαμένους ενώ και ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό σας για να αποδοθεί Δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για Τέμπη: Η αλήθεια δεν αργεί – Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν

Κασσελάκης για τα 57 θύματα στα Τέμπη: Δεν πρέπει και δε θα ξεχαστούν

Ν. Ανδρουλάκης για Τέμπη: Ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα για να μην έχει γίνει τίποτα απ’ όσα οφείλουμε να κάνουμε ως Πολιτεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider