Δυτική Όχθη: Ένας νεκρός και 8 τραυματίες σε επίθεση ενόπλων κοντά σε ισραηλινό οικισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυτική Όχθη: Ένας νεκρός και 8 τραυματίες σε επίθεση ενόπλων κοντά σε ισραηλινό οικισμό
Τρεις Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα σήμερα σε οχήματα που βρίσκονταν σε κυκλοφοριακή συμφόρηση σε αυτοκινητόδρομο κοντά σε ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας 8, μεταξύ των οποίων μια νεαρή έγκυο, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τρεις Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα σήμερα σε οχήματα που βρίσκονταν σε κυκλοφοριακή συμφόρηση σε αυτοκινητόδρομο κοντά σε ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας 8, μεταξύ των οποίων μια νεαρή έγκυο, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από το ξέσπασμα στις 7 Οκτωβρίου του πολέμου στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, η Δυτική Όχθη αποτελεί θέατρο επιθέσεων που διαπράττονται από Παλαιστινίους κατά Ισραηλινών και σχεδόν καθημερινών, συχνά φονικών, επιδρομών του ισραηλινού στρατού στο κατεχόμενο αυτό έδαφος.

Η σημερινή επίθεση διαπράχθηκε κοντά στον μεγάλο ισραηλινό οικισμό Μααλέ Αντουμίμ, ο οποίος βρίσκεται δίπλα σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με τη Νεκρά Θάλασσα, και σημειώνεται μερικές ημέρες μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων από πυρά στην Κιριάτ Μαλάχι, στο νότιο Ισραήλ.

Επίσης διαπράττεται ύστερα από πρόταση του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, να αποκλειστεί η πρόσβαση των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, που αναμένεται να αρχίσει γύρω στις 10 Μαρτίου.

Σήμερα «οι τρεις τρομοκράτες (…) βγήκαν από το όχημά τους και άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα όπλα σε οχήματα που βρίσκονταν σε μποτιλιάρισμα στον δρόμο στην κατεύθυνση προς την Ιερουσαλήμ», ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

«Δύο τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν επιτόπου. Οι έρευνες που έγιναν στο σημείο επέτρεψαν να εντοπιστεί κι άλλος τρομοκράτης, ο οποίος προσπαθούσε να διαφύγει και ο οποίος εξουδετερώθηκε επίσης», πρόσθεσε η αστυνομία, η οποία ανέπτυξε σημαντικές ενισχύσεις στον τομέα αυτόν.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι οι δύο δράστες είναι νεκροί και ότι ο τρίτος τραυματίστηκε.

Φωτογράφος του AFP που βρισκόταν στο σημείο, είδε αίμα στην άσφαλτο, οχήματα διάτρητα από σφαίρες και τα πτώματα τριών ανδρών στο έδαφος.

Σύμφωνα με την Σιν Μπετ, την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, οι δράστες της επίθεσης είναι τρεις νεαροί ενήλικοι Παλαιστίνιοι, που προέρχονται από τον τομέα της Βηθλεέμ. Πρόκειται για τους Μοχάμεντ Ζαουάχρα (26 ετών), τον αδελφό του Κάνταμ (31 ετών) και τον Άχμεντ Αλ Ουάχς (31 ετών).

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην επίθεση αυτή και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων μια 23χρονη έγκυος, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε παράλληλα η Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (MDA), η ισραηλινή υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών και εκπρόσωπος του νοσοκομείου Σάαρε Τζεντέκ.

Όπλα και οικισμοί

Μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και τον πόλεμο που πυροδότησε σε αντίποινα από το Ισραήλ, οι ισραηλινές αρχές έχουν περιορίσει την πρόσβαση στο έδαφός τους και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ --τμήμα της κατεχόμενης και προσαρτημένης από το Ισραήλ Ιερής Πόλης, στην οποία βρίσκεται η Πλατεία των Τζαμιών-- στους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης.

Η πρόταση αυτή του Μπεν Γκβιρ, στην οποία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει δώσει προς το παρόν συνέχεια, επικρίθηκε έντονα από τους Παλαιστινίους και μέρος της ισραηλινής πολιτικής τάξης.

«Το δικαίωμά μας στην ζωή υπερβαίνει (το δικαίωμα) στην ελευθερία μετακίνησης», δήλωσε σήμερα από το σημείο της επίθεσης ο Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής ακροδεξιού κόμματος.

«Διανέμουμε ολοένα και περισσότερα όπλα. Υπάρχουν κάποιοι που με επέκριναν για την πολιτική αυτή πριν από έξι μήνες, αλλά πιστεύω ότι όλος ο κόσμος καταλαβαίνει σήμερα ότι τα όπλα σώζουν ζωές», πρόσθεσε καθώς, σύμφωνα με πρώτες ενδείξεις της αστυνομίας, δύο από τους δράστες της σημερινής επίθεσης σκοτώθηκαν από ένοπλους πολίτες.

Η Χαμάς εξήρε την σημερινή επίθεση ως "φυσική απάντηση" στον πόλεμο και κάλεσε τους απανταχού Παλαιστινίους να πάρουν τα όπλα.

Παράλληλα ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, επίσης της ακροδεξιάς, κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει «αμέσως» σχέδια ανέγερσης «χιλιάδων» νέων κατοικιών στον Μααλέ Αντουμίμ, όπου ζουν ήδη σχεδόν 40.000 άνθρωποι, και σε όλη τη Δυτική Όχθη.

Πάνω από 490.000 άνθρωποι ζουν σήμερα σε ισραηλινούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη, οι οποίοι κρίνονται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, οι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι έποικοι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 400 Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα. Αυτός πυροδοτήθηκε από την αιματηρή επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.160 ανθρώπους στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Η ισραηλινή επίθεση που διεξάγεται σε αντίποινα στη Γάζα έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 29.410 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Φονική επίθεση του Ισραήλ με δύο νεκρούς σε κατοικία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Ισραήλ: Υπάρχουν «ενδείξεις προόδου» για μία νέα συμφωνία για τους ομήρους

Η Τουρκία θα βοηθήσει τη Σομαλία να υπερασπιστεί τα χωρικά της ύδατα

gazzetta
gazzetta reader insider insider