Πληθαίνουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα: Αγρότες έκλεισαν δρόμους και άναψαν φωτιές - Ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθαίνουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα: Αγρότες έκλεισαν δρόμους και άναψαν φωτιές - Ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη
Καμία διάθεση να υποχωρήσουν δεν δείχνουν οι αγρότες, επιμένοντας στις διεκδικήσεις τους και σκληραίνοντας την στάση τους, πολλαπλασιάζοντας τα μπλόκα σε όλη τη χώρα. 

Τελευταία ενημέρωση: 20:51

Καμία διάθεση να υποχωρήσουν δεν δείχνουν οι αγρότες, επιμένοντας στις διεκδικήσεις τους και σκληραίνοντας την στάση τους, πολλαπλασιάζοντας τα μπλόκα σε όλη τη χώρα. Μάλιστα δίνουν 48ωρη διορία στην κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ή να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό έως την Πέμπτη (8/2).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του σε σημερινή του ομιλία, τόνισε πως έχουν παρθεί τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα για την υποστήριξη των αγροτών, μίλησε για «ανοιχτό διάλογο με ανοιχτούς δρόμους», επισήμανε ωστόσο πως «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».

Ο κύβος ερρίφθη από την πλευρά των αγροτών και για το πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Μπλόκα σε Θεσπρωτία, Καρδίτσα, Βόλο, Χαλκιδική

Γεμάτες κινητοποιήσεις, μπλόκα και περιστατικά ήταν η Τετάρτη.

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς μισής ώρας, από τη μία ως τη μιάμιση το μεσημέρι, προχώρησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν θα κάνουν πίσω ούτε μισό βήμα στις βασικές τους διεκδικήσεις καθώς ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, επτά λεπτά/κιλοβατώρα στο ρεύμα, κρατική επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποζημιώσεις στο 100%, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και φρένο στις ελληνοποιήσεις. Ειδικότερα, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, αλλά και στα Μάλγαρα, τη Χαλκηδόνα, τα Γιαννιτσά και άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.

Το μεσημέρι επίσης στην αρχή της Εγνατίας Οδού, στο 1ο χιλιόμετρο έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, παρέταξαν πριν λίγο οι αγρότες της Θεσπρωτίας τρακτέρ, φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα. Η αστυνομία τους εμπόδισε να περάσουν, όμως παραβίασαν το μπλόκο και μπήκαν στην Εγνατία και στα δύο ρεύματα. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν από τις 11:00 το πρωί και διέσχισαν ολόκληρη την πόλη. Η μηχανοκίνητη πορεία, που διήρκησε περίπου μία ώρα, κατέληξε στο λιμάνι όπου παρατάχθηκαν όλα τα οχήματά τους στον δρόμο.

Σε συμβολικό αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, προχώρησαν οι αγρότες της περιφέρειας Αλμυρού, στις 3 μετά το μεσημέρι και για λίγη ώρα, ενώ είχαν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματα σε τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό για την κυκλοφορία, επειδή γίνονται εργασίες επί της ΠΑΘΕ. Παράλληλα, στις 5 το απόγευμα, αγρότες από τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου-Λάρισας, στο ύψος του Στεφανοβικείου, απειλώντας ότι τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Και οι αγρότες στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, κλείνοντας για δύο ώρες την εθνική οδό στο ρεύμα προς Αθήνα στο 110 χιλ της ΠΑΘΕ. Πριν από λίγη ώρα αποχώρησαν από το σημείο, όπου και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία. Οι αγρότες δήλωσαν πως θα επανέλθουν αύριο το μεσημέρι.

Και στο Αίγιο υπήρξαν κινητοποιήσεις αγροτών, όπου μάλιστα ήρθαν στα χέρια με τους αστυνομικούς.

Πριν λίγη ώρα, λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα, στον 1ο κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου αγρότες της Χαλκιδικής έστησαν μπλόκο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Όπως ανέφεραν αγρότες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η δυναμική τους αγγίζει στο σημείο τα 50 τρακτέρ». Αυτή την ώρα έχουν κλείσει και τα δύο ρεύματα, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται για το επόμενο τρίωρο, μόνο μέσω της παλιάς εθνικής οδού.

Τα αιτήματα

Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες ζητούν:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  • Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης συμμετείχε σήμερα στη συνέλευση των αγροτών του μπλόκου στο πολιτιστικό κέντρο στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

«Δηλώνω ανοικτός και διαθέσιμος και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ό,τι κάνουμε, όμως, πρέπει να γίνει προσεκτικά γιατί ελεγχόμαστε από την ΕΕ», εξήγησε ο ΥπΑΑΤ. «Δεν έχω καμία αντίρρηση να συναντηθώ με 15-20 εκπροσώπους του Συντονιστικού των μπλόκων», είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο και ότι υπάρχουν απαντήσεις για όλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θ. Κοντογεώργης: Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τους αγρότες, με ανοιχτούς δρόμους

Ισπανία: Για δεύτερη ημέρα οι αγρότες στους δρόμους

Αυγενάκης για αγρότες: Τα προβλήματα επιλύονται μέσω διαλόγου και όχι με κλείσιμο των δρόμων

gazzetta
gazzetta reader insider insider