Κρίσιμη σύνοδος του ΙΜΟ για τη πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας – Οι στόχοι της Ελλάδας  

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη σύνοδος του ΙΜΟ για τη πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας – Οι στόχοι της Ελλάδας  
Στο Λονδίνο μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για την 33η Σύνοδο της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Στο Λονδίνο μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την 33η Σύνοδο της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 27 Νοεμβρίου με 6 Δεκεμβρίου 2023.

Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής είναι ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο είναι τα εξής:

- Στρατηγικό Σχέδιο του Οργανισμού περιόδου 2024-2029 - Πυλώνες δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων της ναυτιλίας.

- Σύστημα ελέγχου των Κρατών Μελών του Οργανισμού (IMSAS) - Διασφάλιση ότι τα Κράτη Μέλη του Οργανισμού εκπληρώνουν αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις που έχουν κυρώσει.

- Έγκριση αποτελεσμάτων των Επιτροπών του Οργανισμού – Ενημέρωση και έγκριση υιοθέτησης Αποφάσεων των Οργάνων του ΙΜΟ, οι οποίες θα ενισχύσουν σημαντικά τα επίπεδα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος

- Ρωσο-Ουκρανική κρίση – Προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

- Έγκριση διορισμού νέου Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ Arsenio Antonio Dominguez Velasco (Πάναμάς) για την πενταετία 2024-2029.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, ο Έλληνας Υπουργός πραγματοποιεί ομιλία στην Ολομέλεια την πρώτη ημέρα των εργασιών. Παράλληλα, στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Στυλιανίδης θα έχει διμερείς συναντήσεις συμπεριλαμβανομένων με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού και τους ομολόγους του, με αντικείμενο θεματικά πεδία και προτεραιότητες κοινού ναυτιλιακού ενδιαφέροντος. Στη Σύνοδο θα εκλεγούν και τα νέα μέλη του Συμβουλίου. Η χώρα μας έχει υποβάλει υποψηφιότητα στη Κατηγορία «Α» με στόχο την επανεκλογή της.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί εξειδικευμένο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών με κύρια αποστολή την υιοθέτηση διεθνών κανόνων για την ασφάλεια και την προστασία της διεθνούς ναυτιλίας και την πρόληψη της προερχόμενης από τα πλοία ρύπανσης, τη διευκόλυνση της διεθνούς θαλάσσιας κυκλοφορίας καθώς και τις νομικές πτυχές της διεθνούς ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων ευθύνης και αποζημίωσης από ναυτικές απαιτήσεις.

Ο ΙΜΟ έχει 174 Κράτη Μέλη και 3 Συνδεδεμένα Μέλη. 63 Διακυβερνητικοί Οργανισμοί έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας και 80 ΜΚΟ έχουν συμβουλευτικό καθεστώς.

Ο Οργανισμός αποτελείται από τη Συνέλευση (Assembly), το Συμβούλιο (Council) και πέντε κύριες Επιτροπές: την Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας (MSC), την Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC), τη Νομική Επιτροπή (LEG), την Επιτροπή Τεχνικής Συνεργασίας (TC) και την Επιτροπή Διευκόλυνσης (FAL). Υπάρχει, επίσης, ένας σημαντικός αριθμός υποεπιτροπών, που υποστηρίζουν το έργο των κύριων τεχνικών επιτροπών.

Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του ΙΜΟ στη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν τη διεθνή ναυτιλία, η Ελλάδα, ως ηγέτιδα ναυτιλιακή δύναμη, συμμετέχει ενεργά και πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση της ναυτιλιακής νομοθεσίας με συνεχή παρουσία στο σύνολο των εργασιών των επιτροπών – υποεπιτροπών του Οργανισμού, υποβάλλοντας συγκεκριμένες και επεξεργασμένες προτάσεις, που ρυθμίζουν τη ναυτιλιακή δραστηριοποίηση με ρεαλιστικό τρόπο. Σκοπός των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι η καθολική ισχύς τους για όλα τα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας (flag neutral), καθώς και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού (level playing field).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean: Ελεύθερη «βαρών» και ισχυρότερη συνεχίζει τις επενδύσεις

Μετά τη Black Friday, το… Black Weekend - Το λιανεμπόριο έχει την τιμητική του και προσβλέπει σε «ανάσα» ρευστότητας

Εφορία: Καλεί για εξηγήσεις 20.000 φορολογουμένους - Στο «μικροσκόπιο» κρυφά εισοδήματα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider