BP, Edison και Shell ζητούν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να παρέμβουν στη διαμάχη τους με τη Venture Global LNG

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BP, Edison και Shell ζητούν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να παρέμβουν στη διαμάχη τους με τη Venture Global LNG
Αιτία τριβής, η αποτυχία της αμερικανικής εταιρείας να παραδώσει συμφωνημένες προμήθειες LNG.

Η BP, η Edison και η Shell ασκούν πίεση στην ενεργειακή «ειδική ομάδα» των ΗΠΑ-ΕΕ να παρέμβει, σε μια διαφωνία με τον εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου Venture Global LNG, λόγω της αποτυχίας της αμερικανικής εταιρείας να παραδώσει συμφωνημένες προμήθειες καυσίμων.

Σύμφωνα με το Reuters, οι εταιρείες απηύθυναν έκκληση στην Task Force ΗΠΑ-ΕΕ για την Ενεργειακή Ασφάλεια τον περασμένο μήνα και ένα στέλεχος της Shell τις προέτρεψε να απαιτήσουν από την Venture Global LNG να «αρχίσει αμέσως να αποδίδει» σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις τους.

Οι τρεις είναι μεταξύ των τουλάχιστον τεσσάρων πελατών της εταιρείας από το Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, που επιδιώκουν αξιώσεις διαιτησίας για συμβάσεις λόγω έλλειψης προμηθειών φυσικού αερίου. Η Venture Global LNG είπε ότι το εργοστάσιο της στη Λουιζιάνα δεν είναι πλήρως λειτουργικό λόγω ελαττωματικού εξοπλισμού που επισκευάζεται.

Οι εκκλήσεις τους προσπάθησαν να πείσουν τη Χάγη και την Ουάσιγκτον να πιέσουν την Venture Global LNG για τα συμβόλαια. Σε επιστολή της, η Shell κατηγόρησε την Venture Global LNG ότι εκτρέπει τους πόρους της στην κατασκευή μιας δεύτερης μονάδας εξαγωγής LNG, αντί για την ολοκλήρωση των επισκευών στην πρώτη της μονάδα.

Η συμπεριφορά αυτή «κλόνισε την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των αμερικανικών προμηθευτών LNG», έγραψε σε ξεχωριστή επιστολή η επικεφαλής της BP Carol Howle. Το εάν το εργοστάσιο θα πρέπει να επιτρέπεται να λειτουργεί και να εξάγει σύμφωνα με τους ισχύοντες κατασκευαστικούς κανόνες, θα πρέπει να διερευνηθεί από τους αξιωματούχους, πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι από την ΕΕ και τις Η.Π.Α. ανέφεραν ότι θεωρούν τη διαφορά ως «συμβατικό ζήτημα μεταξύ εμπορικών μερών», δήλωσε εκπρόσωπος της Venture Global LNG το Σάββατο. Δεν ελήφθη καμία ενέργεια σχετικά με το αίτημα της Shell σε συνάντηση της Task Force ΗΠΑ-ΕΕ στην συνεδρίασή τςη στις 30 Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος της Shell δήλωσε το Σάββατο ότι δεν περίμενε άμεση αντίδραση από την Task Force και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να προκληθεί η προσοχή των αξιωματούχων για μια πιθανή απώλεια εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ στο θέμα του LNG. Η BP αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε στην επιστολή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κερδίζουν έδαφος τα foldable smartphones - Αυξάνονται οι επιλογές των αναδιπλούμενων συσκευών

Ρεύμα: Τα 4 μέτωπα που θα καθορίσουν τις τιμές τον χειμώνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider