Οικονόμου: Σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά τη φύλαξη συγκεκριμένων στόχων - Δεν βρισκόμαστε σε πανικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά τη φύλαξη συγκεκριμένων στόχων - Δεν βρισκόμαστε σε πανικό
Για την ανησυχία που υπάρχει για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων, για τα επεισόδια στα γήπεδα, αλλά και για το περιστατικό στα Εξάρχεια, μίλησε σε σημερινή συνέντευξή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου στο Action24. 

Για την ανησυχία που υπάρχει για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων, για τα επεισόδια στα γήπεδα, αλλά και για το περιστατικό στα Εξάρχεια, μίλησε σε σημερινή συνέντευξή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου στο Action24.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία αυτά που γίνονται και αυτά που προκαλεί η σύρραξη εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ και στη λωρίδα της Γάζας και όλα αυτά μας αναγκάζουν να έχουμε το νου μας», δήλωσε ο υπουργός. Και συμπλήρωσε: «Όταν συμβαίνει ένα τόσο σημαντικό γεγονός πολύ κοντά μας, στο κοντινότερό μας περιφερειακό οικοσύστημα, μας οδηγεί στο να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας σε ό,τι αφορά στην επιτήρηση, τα μέτρα φύλαξης, πιθανούς στόχους και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση και σε ό,τι αφορά τη φύλαξη συγκεκριμένων στόχων αλλά και τη συλλογή πληροφοριών, τη συνεργασία με όλες τις ξένες υπηρεσίες, την αυξημένη επιφυλακή των δικών μας πληροφοριακών δικτύων, την εντονότερη και συστηματικότερη παρουσία μας στις δομές».

Σε αυξημένη επαγρύπνηση - Δεν θα περάσουμε στο άκρο της ισλαμοφοβίας

«Ξεκαθαρίζω ότι οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και σε αυξημένη επαγρύπνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε πανικό ή ότι πρέπει να περάσουμε στο άκρο της ισλαμοφοβίας. Βλέπουμε, παρακολουθούμε με ανησυχία αυτά που γίνονται και αυτά που προκαλεί η σύρραξη εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ και στη λωρίδα της Γάζας και όλα αυτά μας αναγκάζουν να έχουμε το νου μας. Είμαστε όσο το δυνατό σε μεγαλύτερο συναγερμό χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε πανικό. Όλος ο κόσμος ανησυχεί και είναι δικαιολογημένο, είμαστε σε εγρήγορση, αλλά δεν χρειάζεται πανικός», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Οποιαδήποτε διάσταση εξτρεμισμού στη χώρα βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών. Η Ελληνική Αστυνομία, όλες οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας σε συνεργασία και με την ΕΥΠ, σε συνεργασία και με τους εταίρους μας, παρακολουθούμε συνεχώς και όσο πιο εντατικά μπορούμε το ευρύτερο θέμα. Στις δομές, στις οργανώσεις, στις οποίες υπάρχει κίνδυνος να παρεισφρήσουν κάποια ακραία στοιχεία, με την παρουσία μας και την εμφανή αστυνόμευση. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μιλάμε για κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από τον οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος πανικού, δεν σημαίνει όμως πως δεν πρέπει να έχουμε το νου μας και αυτό ακριβώς κάνουμε. Προφανώς είμαστε σε εγρήγορση, ανησυχούμε, αλλά δεν έχουμε κάποια δείγματα για να πούμε πως είμαστε σε πανικό. Ό,τι εστία πήγε να ξεσπάσει κάποια στιγμή, σε κάποιες δομές που σχετιζόταν με αυτό το θέμα, το προλάβαμε και οι δυνάμεις μας εξακολουθούν να είναι εκεί» συμπλήρωσε.

Για τα επεισόδια στα γήπεσα και τους ελέγχους στους συνδέσμους

Ο υπουργός αναφέρθηκε και για τα επεισόδια στα γήπεδα, επισημαίνοντας πως «είναι η ίδια Αστυνομία, που δέχεται την κριτική και μπορεί ο καθένας να της βάλει ό,τι βαθμό θέλει, που ελέγχει τους ίδιους φιλάθλους, στα ίδια γήπεδα, στα ελληνικά και ευρωπαϊκά παιχνίδια βλέπουμε να έχουμε τελείως διαφορετικά πράγματα. Στα ελληνικά παιχνίδια η ίδια Αστυνομία ελέγχει, τους ίδιους φιλάθλους και έχουμε πολλές φορές τα φαινόμενα που περιγράφετε. Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια η ίδια Αστυνομία, ελέγχει τους ίδιους φιλάθλους και δεν πέφτει τίποτα στο γήπεδο».

Και συνέχισε: «Είναι ζήτημα αστυνόμευσης; Είναι ζήτημα καλύτερου ή χειρότερου ελέγχου; Δεν φέρνουμε άλλη Αστυνομία να ελέγξει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, η δική μας ελέγχει. Δεν έρχονται άλλοι φίλαθλοι στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, οι ίδιοι έρχονται. Άρα είναι ζήτημα αστυνομικό; Το λέω γιατί ακούγεται πολύ μεγάλη κριτική για την επιχειρησιακή ικανότητα, τη λογική και τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.. Η Ελληνική Αστυνομία προσφέρει μια πολύ πολύ σημαντική υπηρεσία, γιατί δυστυχώς έχει καταστεί ο έλεγχος από τις εταιρίες security πολύ δύσκολο πράγμα έξω από τα γήπεδα. Τους υποβοηθούμε, παρέχουμε μια υπηρεσία στις ΠΑΕ προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σημαντική, κάνουμε το καθήκον μας. Αλλά, από εκεί και πέρα, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και δίκαιοι στην κρίση μας. Δεχόμαστε την οποιαδήποτε κριτική, δεν μου αρέσουν όμως οι αφορισμοί. Η κατάσταση στα ελληνική γήπεδα δεν είναι ίδια με αυτή που ήταν πριν από 2,5-3-5 χρόνια. Περνούν κροτίδες και βεγγαλικά. Περνούν από τον έλεγχο, έχουν μπει από πριν; Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι ευρύτερο.

Η δουλειά μας είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους ελέγχους προκειμένου να μην έχουμε αυτού του είδους τα ζητήματα. Πάντοτε, όταν 30.000 άνθρωποι πηγαίνουν σε ένα γήπεδο, και στον καλύτερο έλεγχο του κόσμου όταν δεν υπάρχουν για τουρνικέ, όταν δεν υπάρχουν άλλου είδους τεχνολογικά μέσα για να τους ελέγξουν, πάντοτε κάτι θα ξεφύγει. Και όποιος λέει το αντίθετο απλά δεν είναι ρεαλιστής, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν είναι τόσο απλά τα ζητήματα και δεν είναι τόσο απλοϊκές οι ερμηνείες πολλές φορές.

Έχουμε κάνει 16 συλλήψεις και συνεχίζεται η έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τα χθεσινά περιστατικά. Στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζω έχουμε κάνει εφόδους σε συνδέσμους, έχουμε σφραγίσει συνδέσμους. Υπήρχαν σύνδεσμοι, στους οποίους κάναμε ελέγχους, βρήκαμε πράγματα και τους κλείσαμε. Αυτό δείχνει την πολυπλοκότητα του όλου ζητήματος, ότι οι «γιάφκες» δεν βρίσκονται στα κτίρια των συνδέσμων, αλλά έχουν μεταφερθεί αλλού πια».

Για το περιστατικό στα Εξάρχεια

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σχολίασε και το χθεσινό περιστατικό στα Εξάρχει. ««Υπάρχει η πολύ αναλυτική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δεν είναι η εκδοχή της, αλλά τα γεγονότα, τα οποία επιβεβαιώνονται και από την ιατροδικαστική έκθεση, αλλά και από μαρτυρίες ανθρώπων. Η ΕΛ.ΑΣ., μια ομάδα της ΟΠΚΕ, δέχθηκε επίθεση από αντεξουσιαστές και μπαχαλάκηδες, στους οποίους όπως φαίνεται -με βάση τα στοιχεία- συμμετείχε και το κορίτσι που τραυματίστηκε. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε καμία συμμετοχή και επαφή στον τραυματισμό της κοπέλας, αντίθετα και αστυνομικός και πολίτες της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και κάλεσαν το ΕΚΑΒ. Την ώρα που προσπαθούσαν να της παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, άλλη ομάδα αντεξουσιαστών, από την απέναντι πλευρά, με πολύ μεγάλη σφοδρότητα επιτέθηκε στην ΕΛ.ΑΣ.. Είναι τα γεγονότα που δεν έχουν μέχρι στιγμής αμφισβητηθεί από κανέναν και επιβεβαιώνονται. Εύχομαι να πάνε όλα καλά με την υγεία της κοπέλας και πολύ σύντομα να είναι καλά στην υγεία της», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νυχτερινό ρεύμα: Ξεκινά το χειμερινό ωράριο

ΙΕΝΕ: Τον Νοέμβριο το 27ο Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» - Ποια θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο

Συνελήφθησαν μέλη του Ρουβίκωνα για επίθεση σε κατάστημα στη Ν. Ιωνία

gazzetta
gazzetta reader insider insider