Μέση Ανατολή: Εκατοντάδες νεκροί μέσα στη νύχτα - Μπάιντεν: Καμιά κατάπαυση χωρίς απελευθέρωση ομήρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέση Ανατολή: Εκατοντάδες νεκροί μέσα στη νύχτα - Μπάιντεν: Καμιά κατάπαυση χωρίς απελευθέρωση ομήρων
Η αιματοχυσία μαίνεται για τα καλά στη Μέση Ανατολή καθώς την ίδια στιγμή στις εκκλήσεις του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός «απαντά» έμμεσα ο Τζο Μπάιντεν λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό χωρίς απελευθέρωση ομήρων.

Τελευταία ενημέρωση 9:02

Η αιματοχυσία μαίνεται για τα καλά στη Μέση Ανατολή χωρίς ορατή διακοπή καθώς στις εκκλήσεις του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός «απαντά» έμμεσα ο Τζο Μπάιντεν λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό χωρίς απελευθέρωση ομήρων.

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα, που βρίσκεται στην εξουσία στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος, ανέφερε επίσης πως υπάρχουν «εκατοντάδες τραυματίες» και «δεκάδες κατεστρεμμένες κατοικίες».

Χθες, Δευτέρα, στον τελευταίο συνολικό απολογισμό της, η κυβέρνηση της Χαμάς είχε ανακοινώσει πως περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους περισσότερα από 2.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ τα άμαχα θύματα είναι αμέτρητα ενώ το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε πως πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε πλήγμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στον καταυλισμό Αλ Σάτι, στο βορειοανατολικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Πολλά θύματα είναι γυναικόπαιδα, που καταπλακώθηκαν από τα ερείπια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ασράφ αλ Κίντρα.

Αργότερα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στόχο της Χαμάς» στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, δήλωσε πως το πλήγμα είχε στόχο χώρο προετοιμασίας της Χαμάς στον καταυλισμό, ο οποίος βρίσκονται πάνω στις ακτές του μικρού θύλακα στη Μεσόγειο. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στο πλήγμα στον καταυλισμό έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.

Άλλοι έξι νεκροί εργαζόμενοι της UNRWA σε 24 ώρες

Άλλοι έξι εργαζόμενοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε χρονικό διάστημα εικοσιτεσσάρων ωρών, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Η εξέλιξη αύξησε στους 35 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου.

«Δεν έχουμε λόγια», σχολίασε η UNRWA μέσω X (του πρώην Twitter).

«Αποτίνουμε φόρο τιμής στους 35 συναδέλφους μας που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου. Θρηνούμε και θυμόμαστε. Δεν πρόκειται απλά για αριθμούς. Πρόκειται για φίλους και συναδέλφους μας. Πολλοί ήταν εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας. Η UNRWA θρηνεί την τεράστια απώλεια».

Επίσης μέσω X, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας θλίψη για τους θανάτους, τόνισε πως στέκει «στο πλευρό των συναδέλφων μας που κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Στην καθημερινή αναφορά του, το OCHA τόνισε τις δυσκολίες που συναντούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να διανείμουν βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας «εξαιτίας των εχθροπραξιών σε εξέλιξη, των περιορισμών της κίνησης και των ελλείψεων ηλεκτρισμού, καυσίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων απολύτως απαραίτητων ειδών».

Από το Σάββατο, άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο η διεθνής βοήθεια μέσω Αιγύπτου στον μικρό θύλακα όπου στοιβάζονται 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Περίπου πενήντα φορτηγά εισήλθαν σε τρεις ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, της μοναδικής που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Έκκληση στην Αίγυπτο

Οι υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν έκκληση στην Αίγυπτο να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα ώστε να επιτραπεί να βγουν τραυματίες από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Απευθύνουμε έκκληση στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και να εγγυηθεί την εισαγωγή ιατρικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και την αποχώρηση τραυματιών και ασθενών», ανέφερε το υπουργείο Υγείας στον θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς.

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και τις επιτροπές του σε κράτη της περιοχής να διεξαγάγουν εκστρατείες αιμοδοσίας και στα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν την προσπάθεια για να φθάσουν καύσιμα στα νοσοκομεία της παραθαλάσσιας παλαιστινιακής περιοχής.

ΟΗΕ: Άμεση κατάπαυση πυρός

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση χθες Δευτέρα να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους ηγέτες των δυο εμπόλεμων πλευρών να κάνουν «θαρραλέες επιλογές».

«Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα σώσει τη ζωή αμάχων χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα», τόνισε ο Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στη Γενεύη.

«Πρέπει να πρυτανεύσει η ανθρωπιά», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως «υπερβολικά πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, έχασαν ήδη τη ζωή τους — και στις δυο πλευρές».

Στη Λωρίδα της Γάζας, τον μικρό θύλακα όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο, μέσω Αιγύπτου. Οι ποσότητες που παραδίδονται όμως είναι εντελώς ανεπαρκείς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Αν δεν φθάσει περισσότερη βοήθεια για τους Γαζαίους, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων και νερού, τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και ώρες, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα θα πεθάνουν, από πείνα, δίψα ή έλλειψη ιατρικής περίθαλψης», προειδοποίησε ο κ. Τουρκ, δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχος» για την επιβίωση των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, μη εξαιρουμένων «μελών του δικού μου προσωπικού» και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επικράτεια από μαχητές της Χαμάς μετά την 7η Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι, αφού το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεσή του, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Η Χαμάς πήρε εξάλλου 222 ομήρους, Ισραηλινούς και αλλοδαπούς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Κατά την ίδια πηγή, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε στις ισραηλινές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που υπέστησαν την επίθεση.

Στη Λωρίδα της Γάζας πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς σε αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Ύπατος Αρμοστής έδωσε έμφαση στο ότι τα μέρη πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να εγγυηθούν την τήρηση του διεθνούς δικαίου, υπενθυμίζοντας πως οι πόλεμοι έχουν επίσης νόμους, ιδίως για την προστασία των αμάχων, και πως όσοι τους παραβιάζουν πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

«Όλοι οι άμαχοι που αιχμαλωτίστηκαν και κρατούνται όμηροι από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα και άνευ όρων. Η απαγωγή και η κράτηση ομήρων απαγορεύονται δυνάμει του διεθνούς δικαίου», επέμεινε ο κ. Τουρκ.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως τα μέτρα που πήραν οι αρχές του Ισραήλ για τη «στέρηση της πρόσβασης των αμάχων σε απολύτως απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες» συνιστά «μορφή συλλογικής τιμωρίας», που είναι επίσης απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο.

Οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις «πρέπει να πάψουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως» και ο ισραηλινός στρατός «πρέπει να αποφεύγει τη χρήση εκρηκτικών ευρέος φάσματος σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», απαίτησε ο Φόλκερ Τουρκ.

Μπάιντεν: Δεν μπορεί να συζητηθεί κατάπαυση του πυρός παρά αφού αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι της Χαμάς

Συνομιλίες περί κατάπαυσης του πυρός στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς δεν θα είναι εφικτές παρά μόνο αφού απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, κατόπιν μπορούμε να κουβεντιάσουμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς αν θα τασσόταν υπέρ συμφωνίας «όμηροι αντί κατάπαυσης του πυρός».

Κατόπιν ο κ. Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη διότι έπρεπε να φύγει από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την προώθηση του οικονομικού του προγράμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2021, εξηγώντας πως χρειαζόταν να πάει στην αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων για «άλλο πρόβλημα που πρέπει να χειριστούμε».

Έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την ανακοίνωση της Χαμάς πως άφησε ελεύθερες δυο ομήρους που πήρε όταν εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές αρχές μιλούν για 220 ομήρους, Ισραηλινούς, αλλοδαπούς, ή ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα. Απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα από μέλη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατά την άνευ προηγουμένου έφοδό τους στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, έναυσμα του πολέμου στο πλαίσιο του οποίου το Ισραήλ σφυροκοπεί έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας για να «αφανίσει» τη Χαμάς.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στην ισραηλινή επικράτεια, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε δυνάμεις του να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που υπέστησαν επίθεση.

Στη Λωρίδα της Γάζας, 5.087 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 2.055 παιδιά, σκοτώθηκαν στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς σε αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα. Ολόκληρες συνοικίες ισοπεδώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πάπα Φραγκίσκο την Κυριακή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως συζήτησαν για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο πάπας κι εγώ είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, ενδιαφερόταν πάρα πολύ για αυτό που κάνουμε», διαβεβαίωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος.

Προσθέτοντας πως εξήγησε στον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας «ποιο είναι το σχέδιο» για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, είπε πως ο ποντίφικας εξέφρασε «γενικά» την «υποστήριξή του».

Προτροπή ΗΠΑ σε Ισραήλ να καθυστερήσει η χερσαία εισβολή

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε αυτήν του Ισραήλ να καθυστερήσει περαιτέρω τη χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας που σχεδιάζει στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να «αφανιστεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ώστε να υπάρξει περιθώριο για διαπραγματεύσεις προκειμένου να απελευθερωθούν οι 200 και πλέον όμηροι στον θύλακα, ανέφερε η εφημερίδα New York Times προχθές Κυριακή, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε.

Σκοπός είναι να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, είπαν οι πηγές της εφημερίδας.

Ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εισβολή στο πλαίσιο του πολέμου που κήρυξε στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια από την 7η Οκτωβρίου με πάνω από 1.400 νεκρούς.

Η απελευθέρωση δυο ομήρων με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς την Παρασκευή έπαιξε ρόλο στην προτροπή αυτή των ΗΠΑ, κατά το δημοσίευμα των Τάιμς. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, διεμήνυσε πως η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης θα καθιστούσε απίθανη την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, είπε στην εφημερίδα αξιωματούχος ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται κυρίως μέσω του Κατάρ — το εμιράτο του Κόλπου διατηρεί σχέσεις με την ηγεσία της Χαμάς.

Εξάλλου, η Ουάσιγκτον φέρεται κατά την εφημερίδα να επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να προετοιμαστεί για πιθανές επιθέσεις από φιλοϊρανικές οργανώσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην περιοχή, που αναμένεται να κλιμακωθούν αφού αρχίσει η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι δήλωσε χθες Δευτέρα ότι «μιλάμε» με το Ισραήλ για τις «συνέπειες» των αποφάσεων «που λαμβάνονται στο πεδίο της μάχης», ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως είναι η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αυτές «που θα λάβουν αποφάσεις για το τι θα κάνουν, πότε θα το κάνουν και πώς θα το κάνουν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογική ενημερότητα: Τα 11 «κλειδιά» που «ξεκλειδώνουν» το πιστοποιητικό για όσους έχουν χρέη

Αναβαθμίζεται η διαχείριση των δασών - Πιστώσεις άνθρακα και επιδότηση απόληψης βιομάζας στην φαρέτρα του ΥΠΕΝ

Alpha Bank: Το παρασκήνιο της συμφωνίας με την Unicredit – Αναμένεται ταχεία αποεπένδυση του ΤΧΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider