Κιμ σε Πούτιν: Απόλυτη προτεραιότητα οι σχέσεις μας με τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κιμ σε Πούτιν: Απόλυτη προτεραιότητα οι σχέσεις μας με τη Ρωσία
Οι διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν άρχισαν σήμερα στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, στην ανατολική Ρωσία, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Τελευταία ενημέρωση: 12:25

Περισσότερο από δύο ώρες διήρκεσαν οι επίσημες συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή. Όπως δήλωσε ο βορειοκορεάτης ηγέτης η χώρα του θα κάνει «απόλυτη προτεραιότητά» της τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

«Θα δώσουμε προτεραιότητα στη σχέση ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία και θα την κάνουμε απόλυτη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής μας», δήλωσε ο Κιμ, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης πρόσθεσε πως η συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν θα αποτελέσει «εφαλτήριο για πιο στενές διμερείς σχέσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη (...) με ηγεμονικές δυνάμεις για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στον τομέα της ασφάλειας».

«Ανέκαθεν εκφράζαμε την πλήρη και άνευ όρων υποστήριξή μας σε όλα τα μέτρα που λαμβάνονται από τη ρωσική κυβέρνηση και δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να δηλώσω ότι θα είμαστε πάντα με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες αμερικανοί αξιωματούχοι, που είχαν προβλέψει τη συνάντηση, είχαν υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες για τα όπλα μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας προχωρούν ενεργά, με την Ουάσιγκτον να επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις της προς την Πιονγιάνγκ να μην πουλήσει όπλα στη Ρωσία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δηλώσει πως η Ρωσία διεξάγει έναν ιερό πόλεμο με τη Δύση και ότι οι δύο χώρες θα δώσουν μαζί τη μάχη εναντίον του ιμπεριαλισμού.

«Η Ρωσία διεξάγει μια ιερή μάχη για να προστατεύσει την κυριαρχία της και την ασφάλειά της... εναντίον των ηγεμονικών δυνάμεων», δήλωσε ο Κιμ στον Πούτιν μέσω διερμηνέα.

«Θα υποστηρίζουμε πάντα τις αποφάσεις του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας... και θα είμαστε μαζί στη μάχη εναντίον του ιμπεριαλισμού».

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Πούτιν υποσχέθηκε να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους και ξενάγησε τον Κιμ στην πιο σύγχρονη εγκατάσταση διαστημικών εκτοξεύσεων της Ρωσίας.

Ο Κιμ έφθασε σιδηροδρομικώς στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα δάση της ανατολικής Ρωσίας, όχι μακριά από τα σύνορα με την Κίνα, αφού πέρασε τα σύνορα με τη Ρωσία νωρίς χθες, Τρίτη, το πρωί.

Όταν δημοσιογράφοι ρώτησαν, αν η Ρωσία θα βοηθήσει τον Κιμ να κατασκευάσει δορυφόρους, ο Πούτιν απάντησε: «Γι' αυτό ήρθαμε εδώ. Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την πυραυλική μηχανική· προσπαθούν κι αυτοί να αναπτύξουν το διαστημικό τους πρόγραμμα».

Το γεύμα του Πούτιν στον Κιμ

Δημοσιογράφος που καλύπτει το Κρεμλίνο έκανε γνωστό πως το γεύμα θα αρχίσει με μια σαλάτα με πάπια, σύκο και νεκταρίνι και θα ακολουθήσουν ρωσικά «πελμένι» (ζυμαρικά από λεπτή ζύμη) με γέμιση κάβουρα της Καμτσάτκα και μετά ψαρόσουπα με κυπρίνο και σορμπέ από ιπποφαές. Ως κύριο πιάτο, οι ηγέτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε οξύρρυγχο με μανιτάρια και πατάτες ή μοσχαρίσια αντρεκότ με ψητά λαχανικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Επιδρομή της Ρωσίας με drones καμικάζι σε λιμενικές υποδομές στην Οδησσό - 6 τραυματίες

Δανία: Πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία αξίας 780 εκατ. ευρώ, το 7ο και μεγαλύτερο μέχρι τώρα

Η Β. Κορέα εκτόξευσε δυο βαλλιστικούς πυραύλους «άγνωστου τύπου»

gazzetta
gazzetta reader insider insider