Υπ. Εμπορίου ΗΠΑ: Το να μιλάμε με την Κίνα «δεν είναι ένδειξη αδυναμίας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Εμπορίου ΗΠΑ: Το να μιλάμε με την Κίνα «δεν είναι ένδειξη αδυναμίας»
«Δεν αποδέχομαι την ιδέα ότι το να συζητάμε και να επικοινωνούμε αποτελεί ένδειξη αδυναμίας» έναντι της Κίνας, επέμεινε η κυρία Ραϊμόντο.

Η διεξαγωγή συνομιλιών με την Κίνα «δεν είναι ένδειξη αδυναμίας» από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τόνισε χθες Κυριακή στο CNN η αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, η Τζίνα Ραϊμόντο, εκτιμώντας πως αντιθέτως, «το να μη μιλάμε οδηγεί στην κλιμάκωση».

«Δεν αποδέχομαι την ιδέα ότι το να συζητάμε και να επικοινωνούμε αποτελεί ένδειξη αδυναμίας» έναντι της Κίνας, επέμεινε η κυρία Ραϊμόντο, «το να μη μιλάμε οδηγεί σε κλιμάκωση, σφάλματα κρίσεως και έλλειψη κατανόησης και αυτό είναι κακό για τους Αμερικανούς».

Η υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Κίνα στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και διεξήγαγε συνομιλίες ιδίως με τον ομόλογό της Ουάνγκ Ουεντάο και με τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.

Η επίσκεψη, κατά σειρά η τέταρτη μέλους της αμερικανικής κυβέρνησης από την αρχή του καλοκαιριού, είχε σκοπό να βελτιωθεί η επικοινωνία με την Κίνα χωρίς να προκληθεί αδιέξοδο σε ζητήματα που προκαλούν εντάσεις, για παράδειγμα την πρόσφατη καταγγελία της κυρίας Ραϊμόντο ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της υπέστη πειρατεία από χάκερ που κατ’ αυτή έδρασαν για λογαριασμό του Πεκίνου.

«Ήθελα να τους δώσω να καταλάβουν ότι δεν είμαστε ηλίθιοι, δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα που προσπαθούν να δημιουργήσουν», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο.

«Και να τους υπενθυμίσω πως είναι δύσκολο να οικοδομήσεις σχέση εμπιστοσύνης με ενέργειες όπως αυτή», πρόσθεσε η κυρία Ραϊμόντο.

Κατά την υπουργό Εμπορίου, οι συνομιλητές της φάνηκαν να αναγνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν «τεράστιο αριθμό εργαλείων στη διάθεσή τους» για να ασκήσουν πίεση στην Κίνα.

«Ήμασταν πολύ σαφείς: είμαστε έτοιμοι και έχουμε τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε αν είναι απαραίτητο», δήλωσε, προσθέτοντας πάντως πως είναι «προς το συμφέρον των ΗΠΑ και της Κίνας, και όλου του κόσμου, να έχουμε σταθερή εμπορική σχέση».

Οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες, με τις διενέξεις για το εμπόριο, την υπόθεση της Ταϊβάν και αυτόν που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν επεκτατισμό της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, μεταξύ άλλων, να αποτελούν αγκάθια.

Ανάμεσα στις βασικές διενέξεις είναι αυτή για τους εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων, πάνω απ’ όλα τεχνολογικών –ιδίως ημιαγωγών κατάλληλων για την τεχνητή νοημοσύνη– στην Κίνα.

Η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει τα μέτρα αυτά κρίσιμα για την υπεράσπιση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας. Το Πεκίνο κρίνει πως βασικός στόχος τους είναι η ανάσχεση της οικονομικής προόδου και της ανάπτυξής της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Χαιρετίζει τις «παραγωγικές συνομιλίες» που είχε στην Κίνα

Γιατί οι κίνδυνοι της Κίνας μπορεί να υπερεκτιμώνται - Ο ρόλος του... «καλού» αποπληθωρισμού

Γερμανία: «Βούλιαξαν» οι εξαγωγές τον Ιούλιο - Επιδεινώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider