«Βράζει» το Ιράκ - Ρεκόρ θερμοκρασίας στο Μαρόκο: Πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βράζει» το Ιράκ - Ρεκόρ θερμοκρασίας στο Μαρόκο: Πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος
Σε ορισμένες επαρχίες, όπως σε αυτή του Ντι Καρ (νότος), οι αρχές μείωσαν τις ώρες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν λίγο τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Τζάμπρι, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει «αυξημένες θερμοκρασίες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Το Ιράκ, μια χώρα που είναι ιδιατέρως εκτεθειμένη σε συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υποφέρει σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα από κύμα καύσωνα με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν έως τους 51 βαθμούς Κελσίου, συνθήκες που είναι δύσκολες για πολλούς Ιρακινούς που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Το θερμόμετρο έφθασε τους 50 βαθμούς στην πρωτεύουσα Βαγδάτη χθες και σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει το όριο αυτό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμερ αλ-Τζάμπρι, εκπρόσωπος της ιρακινής μετεωρολογικής υπηρεσίας, κάνοντας λόγο για «κύμα καύσωνα». «Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες θα παρατηρηθούν (σήμερα) στο νότο με 51 βαθμούς να προβλέπονται για τις περιοχές Σαμάουα, Νασιρίγια, Ντιουανίγια και Νατζάφ», σημείωσε ο ίδιος.

Σε ορισμένες επαρχίες, όπως σε αυτή του Ντι Καρ (νότος), οι αρχές μείωσαν τις ώρες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν λίγο τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Τζάμπρι, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει «αυξημένες θερμοκρασίες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Πολλοί είναι οι Ιρακινοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εγκαταστήσουν κλιματιστικό στα σπίτια τους. Στη χώρα, παρόλο που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν λειτουργεί επαρκώς και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι διαθέσιμο κάθε ημέρα για λίγες μόνο ώρες λόγω έλλειψης συντήρησης και δυναμικότητας.

Και αυτοί οι Ιρακινοί που πρέπει να εργαστούν σε εξωτερικούς χώρους κάνουν λόγο για μαρτύριο. Όπως ο Φαλέχ Χασάν, 41 ετών που παραδίδει ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα τα οποία κουβαλά στην πλάτη του. «Η ζέστη είναι απερίγραπτη, αλλά αναγκαζόμαστε να εργαστούμε. Δεν έχουμε άλλη δουλειά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασάν, πατέρας έξι παιδιών.

Σε μια διασταύρωση στη Βαγδάτη, ένας τροχονόμος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι κάνει «τρία, τέσσερα και κάποιες φορές πέντε ντους στη σειρά» όταν επιστρέφει σπίτι του. «Αλλά συνεχίζω να έχω την εντύπωση ότι είμαι στη ζέστη», δήλωσε. Το Ιράκ βιώνει αυτή τη στιγμή την τέταρτη συνεχή χρονιά ξηρασίας που έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλές θερμοκρασίες και απουσία βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το Ιράκ είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση σε κάποιες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η ξηρασία και η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι πραγματικότητα. Είναι προειδοποίηση προς το Ιράκ και ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Φόλκερ Τουρκ, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ.

Παράλληλα, ο μετεωρολογικός σταθμός της Αγκαντίρ, στο νότιο Μαρόκο, κατέγραψε την Παρασκευή μέγιστη θερμοκρασία 50,4 βαθμούς Κελσίου, που θεωρείται νέο εθνικό ρεκόρ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας (ΓΔΜ) του βασιλείου.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 13 Ιουλίου στη Σαμάρα, στη δυτική Σαχάρα, και ήταν 49,9 βαθμούς, σύμφωνα με τη ΓΔΜ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε θερμοκρασία πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου στο Μαρόκο. Από την αρχή του καλοκαιριού, όλο το Μαρόκο δοκιμάζεται από σειρά κυμάτων καύσωνα και καταγράφει θερμοκρασίες που σπάνε ρεκόρ.

«Ο καύσωνας οφείλεται σε ξηρές και θερμές αέριες μάζες από τον νότο που προκαλούν αισθητή άνοδο των θερμοκρασιών, ξεπερνώντας τον μηνιαίο μέσο όρο κατά 5 ως 13 βαθμούς, ειδικά την εβδομάδα της Παρασκευής 11ης και του Σαββάτου 12ης» Αυγούστου, εξήγησε η ΓΔΜ σε ανακοίνωσή της. Στον καύσωνα αποδίδονται δασικές πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στην Ταγγέρη και πιο ανατολικά, στην επαρχία Τάζα.

Οι πυρκαγιές αυτές, περιορισμένης έκτασης, αλλά ενισχυμένες από δυνατούς ανέμους, προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν μερικές χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, χωρίς πάντως να προκαλέσουν θύματα. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος, ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφτεί ποτέ στη Γη, ξεπέρασε κατά 0,33° Κελσίου τον μήνα που κατείχε τον τίτλο μέχρι τώρα (τον Ιούλιο του 2019).

Σε ό,τι αφορά το Μαρόκο, αυτός ο Ιούλιος ήταν ο τέταρτος πιο θερμός από το 1961. Η ΓΔΜ προβλέπει πάντως ελαφριά πτώση των θερμοκρασιών στο βόρειο τμήμα του κράτους του Μαγρέμπ τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κεφαλονιά: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αγία Ειρήνη

Μπάνκμαν-Φριντ (FTX): Από «βασιλιάς» των crypto, σε κακόφημη φυλακή στο Μπρούκλιν

Embraer: «Άλμα» 20% στα καθαρά κέρδη στο β' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider