Χανιά: «Παλιά γνώριμη» των αρχών η Μονάδα Εξωσωματικής - Πρόστιμο και εξάμηνο «λουκέτο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χανιά: «Παλιά γνώριμη» των αρχών η Μονάδα Εξωσωματικής - Πρόστιμο και εξάμηνο «λουκέτο»
Οι καταγγελίες αφορούν ωστόσο και σε παραβάσεις της διαδικασίας που προβλέπει ο Νόμος, σχετικά με την  υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πρόστιμο 1.500 ευρώ και εξάμηνη αναστολή λειτουργίας είχε επιβληθεί τον Ιούλιο του 2020 στην Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά, σύμφωνα με σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Πρόστιμο και εξάμηνη αναστολή λειτουργίας είχε επιβληθεί το 2020 στη Μονάδα Εξωσωματικής στα Χανιά

Πρόκειται για μία απόφαση που –σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο- είχε ληφθεί μετά από σχετική αυτοψία που προηγήθηκε, χωρίς όπως όλα δείχνουν να εφαρμοστεί, άγνωστο για ποιους λόγους, όπως μεταδίδει το ertnews.gr.

Yπενθυμίζεται πως ότι οι εννέα συλληφθέντες που εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονάδας των Χανίων, ζήτησαν την περασμένη Τετάρτη και πήραν προθεσμία να απολογηθούν νωρίς το πρωί της Κυριακής, ενώ αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες. Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. αφορά τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη παράβαση της νομοθεσίας για ναρκωτικά.

Πρόστιμο και εξάμηνη αναστολή λειτουργίας είχε επιβληθεί το 2020 στη Μονάδα Εξωσωματικής στα Χανιά

Πρόκειται για τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών 73χρονο Χανιώτη γυναικολόγο, ένα 44χρονο κλινικό εμβρυολόγο, 4 υπαλλήλους του κέντρου, μια βιολόγο, μια γυναίκα από τη Ρουμανία και δύο γυναίκες από τη Γεωργία. Οι τελευταίες φαίνεται ότι μεσολαβούσαν για την προσέλκυση φτωχών γυναικών από χώρες των Βαλκανίων κυρίως, που δέχονταν να κυοφορήσουν έναντι αμοιβής. Οι γυναίκες «αμοίβονταν» με ένα εξευτελιστικό αντίτιμο από 300 έως 600 ευρώ προκειμένου να κυοφορήσουν, ενώ παρέμεναν έγκλειστες σε διάφορα διαμερίσματα στα Χανιά, με τις μοναδικές τους εξόδους να αφορούν σε υποβολή ιατρικών εξετάσεων ώστε να πιστοποιούνται ως απολύτως υγιείς, αλλά και να παρακολουθείται η πορεία της κύησης. Επίσης, υποβάλλονταν σε ορμονοθεραπεία. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τα βρέφη πωλούνταν από 70.000 έως και 120.000 ευρώ.

Οι καταγγελίες αφορούν ωστόσο και σε παραβάσεις της διαδικασίας που προβλέπει ο Νόμος, σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πάντως οι γυναίκες που επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα παιδί, κατέβαλαν από 70 μέχρι και 120.000 ευρώ, ώστε να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται τελικά οι ιατρικές πράξεις.

Η δράση του κυκλώματος που λειτουργεί σε βάθος 10ετίας τουλάχιστον είχε αποκτήσει διεθνείς προεκτάσεις, αφού σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία, η δωρεά ωαρίων απαγορεύεται, ενώ στην Αυστραλία επιτρέπεται, αλλά ο νόμος απαγορεύει την ανωνυμία της δότριας (το παιδί μπορεί να την εντοπίσει), κάτι που έχει υποδιπλασιάσει τις δωρεές στη μακρινή ήπειρο τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, η ανάγκη ζευγαριών να αποκτήσουν ένα παιδί από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία προς χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τσεχία, έχει δημιουργήσει τον επικερδή «τουρισμό γονιμότητας» γεγονός που έχει αποτυπωθεί και από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια: Προφυλακίστηκαν οι πρώτοι 30 χούλιγκαν για την δολοφονία του 29χρονου

Ρωσία: Σε τροχιά ανάκαμψης σε προπολεμικά επίπεδα το ΑΕΠ

ΕΟΦ: Ανάκληση συμπληρώματος διατροφής - Βρέθηκε μη εγκεκριμένη ουσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider