Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: 1 νεκρός και 12 τραυματίες - 3 συλλήψεις, συνεχιζονται οι έρευνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: 1 νεκρός και 12 τραυματίες - 3 συλλήψεις, συνεχιζονται οι έρευνες
Στο επίκεντρο τα αίτια που οδήγησαν στο δυστύχημα. Τα μέτρα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Τι υποστηρίζει η κοινοπραξία του έργου.

Τελευταία ενημέρωση: 20:55

Ένας νεκρός και 12 τρα:υματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κατάρρευσης γέφυρας υπό κατασκευή στην περιμετρική οδό της Πάτρας, στο 206ο χλμ Πατρών – Πύργου το μεσημέρι της Κυριακής, με κατεύθυνση προς Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, μέχρι τώρα, οι πυροσβέστες, που μετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, έχουν ανασύρει κάτω από τα συντρίμμια έναν νεκρό και 12 τραυματίες.

Έξι από τους τραυματίες έχουν διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και άλλοι έξι στο νοσοκομείο «'Άγιος Ανδρέας».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τέσσερις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής, η αστυνομία προχώρησε σε 3 συλλήψεις για την υπόθεση. Ο ένας συλληφθείς είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του έργου και οι άλλοι δύο είναι εργαζόμενοι, ενώ οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ταχιάος: Αποκλειστικός υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας η κατασκευαστική εταιρεία

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, είπε πως για το γεγονός πως γινόταν εργασίες κατεδάφισης, σήμερα, ημέρα καύσωνα με τόσο υψηλές θερμοκρασίες ο υφυπουργός δήλωσε:

«Επιτρεπόταν μέχρι τις 12 η ώρα η εργασία αλλά και αυτό θα διερευνηθεί από τους επιθεωρητές εργασίας, για ποιο λόγο συνεχιζόταν οι εργασίες μετά τις 12 η ώρα διότι η κατάρρευση έγινε μετά τις 12. Θα διερευνηθεί κι αυτό αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι εάν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας στο εργοτάξιο. Αποκλειστικός υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας είναι αυτός, που εκτελεί τις κατασκευαστικές εργασίες. Το εργοτάξιο πρέπει να είναι απολύτως περιφραγμένο, να μην υπάρχει η δυνατότητα να παρεισφρήσει κανένας πεζός ή αυτοκίνητο και φυσικά όταν ξέρει κανένας ότι υπάρχει μία κοινωνική ομάδα, η οποία θέλει να καρπωθεί τα προϊόντα της κατεδάφισης για να τα πουλήσει. Νομίζω ότι αυτά, που πρέπει να διερευνηθούν, θα διερευνηθούν, η ασφάλεια είναι πάρα πολύ σημαντική για την ηγεσία του υπουργείου υποδομών, δε θα μείνει τίποτα αναπάντητο και φυσικά όπου χρειαστεί να εντατικοποιηθούν τα μέτρα ασφαλείας όπου αλλού γίνονται ανάλογες εργασίες, αυτό θα γίνει», πρόσθεσε ο κ. Ταχιάος.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υποδομών είχε εκδώσει ανακοίνωση για την κατάρρευση και σχετικά με τις δράσεις που έχει λάβει για το θέμα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «εκλήθη η παραχωρησιούχος εταιρεία προκειμένου εκπρόσωποί της να μεταβούν άμεσα στην Πάτρα».

Τι υποστηρίζει η κοινοπραξία

Η κοινοπραξία, «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ» αναφέρει ότι «σήμερα Κυριακή στο 206ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου εκτελούνταν από την ΑΒΑΞ Α.Ε. προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα)».

Παράλληλα, λέει ότι «μετά την διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία, τα οποία τραυματίστηκαν, ένα από τα οποία θανάσιμα, από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν».

Η Πυροσβεστική

Σύμφωνα με την αρμόδια ενημέρωση από την Πυροσβεστική, «στις12:47 σήμερα το μεσημέρι, ειδοποιήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για το δυστύχημα. Στο σημείο μετέβησαν άμεσα 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και ειδικά διασωστικά οχήματα της 6ης ΕΜΑΚ με 2 διασωστικούς σκύλους, ενώ μεταβαίνουν δυνάμεις και από 1η και 5η ΕΜΑΚ.

Στο νοσοκομείο του Ρίου μεταφέρθηκε 1 νεκρός και 5 τραυματίες και στο Νοσοκομείο Αγίου Ανδρέα μεταφέρθηκαν 3 τραυματίες.

Στο σημείο παραμένουν 5 ασθενοφόρα και μια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ. Ακόμα, έχουν μεταβεί δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας από γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες καθώς και από Αττική. Έχει ενημερωθεί από την αστυνομία ο αρμόδιος εισαγγελέας ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.

Επίσης στο σημείο βρίσκονται ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Κλειστή η γέφυρα από 20 Ιουλίου

Όπως σημειώθηκε στην ανακοίνωση, στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας, είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και ήταν κλειστό, με απόφαση της Διεύθυνσης της Αστυνομίας Αχαΐας από την Πέμπτη 20 Ιουλίου λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider