Ρωσία: Κατηγορίες προς την Ουκρανία για βομβαρδισμό χωριού με όπλα διασποράς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Κατηγορίες προς την Ουκρανία για βομβαρδισμό χωριού με όπλα διασποράς
«Στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, 21 βολές πυροβολικού και τρία πυρομαχικά διασποράς από έναν εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών» υποστηρίζει η Ρωσία.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία, κατηγόρησε σήμερα το Κίεβο ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες το χωριό Ζουράλεβκα με πυρομαχικά διασποράς.

«Στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, 21 βολές πυροβολικού και τρία πυρομαχικά διασποράς από έναν εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών εξαπολύθηκαν (από τον ουκρανικό στρατό) στο χωριό Ζουράλεβκα», δήλωσε ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ στο Telegram.

Οι κίνδυνοι των όπλων διασποράς

Υπενθυμίζεται πως τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από τον φορέα (βόμβα, οβίδα) και τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», εκρηκτικά μικρού μεγέθους που διασπείρονται σε μεγάλη έκταση, αλλά δεν εκρήγνυνται όλα όταν πέφτουν στο έδαφος και μετατρέπονται de facto σε νάρκες κατά προσωπικού.

Από στρατιωτική σκοπιά, θεωρούνται χρήσιμα καθώς επιτρέπουν να πλήττονται μεγάλοι εχθρικοί σχηματισμοί, πίστες αεροδρομίων, ή περιοχές για να εμποδιστεί η προέλαση των αντιπάλων.

Όμως –από τη φύση τους– σκοτώνουν αδιακρίτως, κατά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ειδικοί σημειώνουν ότι το 5 ως το 40% των υποπυρομαχικών δεν εκρήγνυται όταν πέφτει στο έδαφος, παραμένει εκεί και μπορεί να εγείρει κίνδυνο ακόμα και για δεκαετίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider