ΟΗΕ: Με ρομποτικά οχήματα η αποστολή τροφίμων σε ζώνες σύγκρουσης ανά τον κόσμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Με ρομποτικά οχήματα η αποστολή τροφίμων σε ζώνες σύγκρουσης ανά τον κόσμο
Μόνο μέσα στο 2023, έχουν χάσει τη ζωή τους 3 στελέχη του WFP στις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σουδάν.

Ο ΟΗΕ θα ξεκινήσει το 2024 την αποστολή τροφίμων σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπου υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις μέσω ρομποτικών οχημάτων που θα «τρέχουν» με τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).

Ο Μπέρχαρντ Κόβατς του WFP είπε πως το εν λόγω σχέδιο έρχεται καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων του Προγράμματος που έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν τρόφιμα στις εμπόλεμες περιοχές. Μόνο μέσα στο 2023, έχουν χάσει τη ζωή τους 3 στελέχη του WFP στις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σουδάν.

«Μερικές φορές είναι πολύ επικίνδυνο να στείλουμε έναν οδηγό ή προσωπικό του WFP. Έτσι, η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι μια αλλαγή σταδιακής προόδου» ανέφερε ο Κόβατς, που μίλησε στο περιθώριο ενός συνεδρίου που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών στη Γενεύη για να υποστηρίξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων του ΟΗΕ, όπως η εξάλειψη της πείνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα εν λόγω φορτηγά είναι αμφίβια και μπορούν να μεταφέρουν περίπου 1-2 τόνους τροφίμων το καθένα. Για πρώτη φορά σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης για το Χαλέπι της Συρίας, μεταξύ 2012 και 2016, όταν οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνίζονταν να μεταφέρουν βοήθεια στα πολιορκημένα τμήματα της πόλης, τόνισε ο Κόβατς.

Οι εναέριες ρίψεις ήταν ακριβές και απαιτούσαν μεγάλους χώρους που δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι σε εκείνο το τμήμα της Συρίας, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ χρησιμοποιεί ήδη περίπου 50 από τα οχήματα στο Νότιο Σουδάν, αλλά προς το παρόν χρειάζονται οδηγούς. Στο πλαίσιο του προγράμματος AHEAD (Αυτόνομες συσκευές ανθρωπιστικής βοήθειας έκτακτης ανάγκης) με το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), το WFP θα τα δοκιμάσει χωρίς οδηγούς στις αρχές του επόμενου έτους.

Η τεχνητή νοημοσύνη για να επεξεργαστεί δεδομένα που συλλέγονται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων και των αισθητήρων, επιτρέποντας στους απομακρυσμένους οδηγούς να κατευθύνουν τα οχήματα.

Το Νότιο Σουδάν, όπου περίπου 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια και οι πλημμύρες δυσχεραίνουν την πρόσβαση, θα είναι το πρώτο μέρος για την ανάπτυξη των οχημάτων, δήλωσε ο Κόβατς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργία - Κτηνοτροφία: Ακριβά τα αγροτικά ημερομίσθια, τα ενοίκια και οι τόκοι δανείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider