ΟΠΕΚ+: Αντιδράσεις βρίσκει η πρόταση για νέα περικοπή της παραγωγής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚ+: Αντιδράσεις βρίσκει η πρόταση για νέα περικοπή της παραγωγής
Οι Αφρικανοί παραγωγοί αντιτάχθηκαν στις απαιτήσεις να εγκαταλείψουν ορισμένες από τις ποσοστώσεις παραγωγής τους, προς το συμφέρον μιας ευρύτερης συμφωνίας.

Οι συνομιλίες του ΟΠΕΚ+ συνεχίστηκαν καθώς οι Αφρικανοί παραγωγοί αντιτάχθηκαν στις απαιτήσεις να εγκαταλείψουν ορισμένες από τις ποσοστώσεις παραγωγής τους, προς το συμφέρον μιας ευρύτερης συμφωνίας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επανέφεραν τη μακροχρόνια απαίτηση για αύξηση της γραμμής βάσης- βάσει της οποίας μετρώνται οι περικοπές παραγωγής τους- ώστε να αντικατοπτρίζεται η υψηλότερη δυναμικότητά τους. Το κέρδος που θα αποκόμιζε το έθνος του Κόλπου θα έβγαινε εις βάρος των αφρικανικών χωρών, από τις οποίες ζητήθηκε να εγκαταλείψουν ορισμένες από τις αχρησιμοποίητες ποσοστώσεις της παραγωγής τους - μια πολιτικά δυσάρεστη επιλογή που διστάζουν να αποδεχτούν.

Ορισμένα μέλη των αντιπροσωπειών της Αγκόλας και της Γκαμπόν αποχώρησαν νωρίτερα από τη σύνοδο χωρίς να σχολιάσουν την πρόοδο των συνομιλιών.

Νωρίτερα την Κυριακή, βασικά μέλη του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είχαν εκφράσει τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Οι υπουργοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ πραγματοποίησαν συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου που λαμβάνει τόπο στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί καθώς προσπαθούσαν να εξομαλύνουν τις διαφορές.

Ο ΟΠΕΚ+ και οι σύμμαχοί του εξετάζουν νέους περιορισμούς στην παραγωγή μόλις δύο μήνες μετά την εκτός προγράμματος περικοπή της παραγωγής- μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη. Το αργό σημείωσε άνοδο για λίγο μετά την ανακοίνωση του Απριλίου, αλλά από τότε τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι φόβοι για ύφεση έχουν επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν 11% τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider