Φινλανδία: Τέθηκε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φινλανδία: Τέθηκε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ευρώπη
Την ώρα που Γερμανία γυρίζει την πλάτη στην πυρηνική ενέργεια, η Φινλανδία «πατάει γκάζι».

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων της ολοκλήρωσης του, ο πυρηνικός αντιδραστήρας Olkiluoto 3 (OL3) της Φινλανδίας, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, ξεκίνησε την παραγωγή ενέργειας νωρίς την Κυριακή, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια σε μια περιοχή στην οποία η Ρωσία έχει διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου και ρεύματος.

Όπως αναφέρει το Reuters, h πυρηνική ενέργεια παραμένει αμφιλεγόμενη στην Ευρώπη, κυρίως λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, και τα νέα για την έναρξη λειτουργίας του OL3 έρχονται καθώς η Γερμανία έκλεισε το Σάββατο τους τρεις τελευταίους εναπομείναντες αντιδραστήρες της, ενώ η Σουηδία, η Γαλλία, η Βρετανία και άλλοι σχεδιάζουν τη δημιουργία νέων.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του OL3 Teollisuuden Voima, ο οποίος ανήκει στη φινλανδική εταιρεία κοινής ωφελείας Fortum και μια κοινοπραξία ενεργειακών και βιομηχανικών εταιρειών, δήλωσε ότι η μονάδα αναμένεται να καλύψει περίπου το 14% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, μειώνοντας την ανάγκη για εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Ο νέος αντιδραστήρας αναμένεται να παράγει ενέργεια για τουλάχιστον 60 χρόνια, ανέφερε η TVO σε δήλωση την Κυριακή μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης από τη δοκιμή, στην κανονική παραγωγή.

«Η παραγωγή του Olkiluoto 3 σταθεροποιεί την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση στη Φινλανδία», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της TVO, Jarmo Tanhua.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Πόσα χρήματα παίρνει ο Νίκος Παππάς ως Ευρωβουλευτής

Πέρασ' ο θυμός - Με ελπίδα θα ψηφίσουν - Πού βάζει τον πήχη η Άννα για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Ενοίκια: Από την 1η Απριλίου 2026 οι πληρωμές μέσω τραπεζικού λογαριασμού

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider