Τι πρέπει να προσέξουν οι εκδρομείς κατά την αγορά καυσίμων – Πού οφείλονται οι διαφορές στις τιμές των πρατηρίων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι πρέπει να προσέξουν οι εκδρομείς κατά την αγορά καυσίμων – Πού οφείλονται οι διαφορές στις τιμές των πρατηρίων
Η άνοδος στις τιμές των καυσίμων κατά το τελευταίο 12μηνο και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν καταστήσει τους καταναλωτές πιο επιλεκτικούς στις μετακινήσεις τους.

Η έξοδος για τον εορτασμό του Πάσχα κορυφώνεται με πολλούς Έλληνες να επιλέγουν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα ή σε κάποιο νησί με το ΙΧ τους και τις τιμές στα ταμπλό των πρατηρίων στα μεγάλα αστικά κέντρα να φλερτάρουν με τα 2 ευρώ.

Η άνοδος στις τιμές των καυσίμων κατά το τελευταίο 12μηνο και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν καταστήσει τους καταναλωτές πιο επιλεκτικούς στις μετακινήσεις και στην αγορά καυσίμων με πολλούς να κάνουν εκτεταμένη έρευνα αγοράς προτού αγοράσουν. Οι υπερβολικά χαμηλές τιμές ή οι αυξημένες τιμές σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς αποτελούν συχνά πηγή σύγχυσης για τους οδηγούς κάτι που συμβαίνει και στις περιπτώσεις όπου αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ πρατηρίων από τα οποία δεν έχουν αγοράσει στο παρελθόν, ειδικά όταν βρίσκονται σε κάποιο ταξίδι, στην εθνική οδό ή σε κάποια πόλη της περιφέρειας.

Γιατί υπάρχουν αποκλίσεις στις τιμές των πρατηρίων

Οι τιμές των πρατηρίων ακόμη και όταν αυτά βρίσκονται στην ίδια περιοχή παρουσιάζουν αποκλίσεις για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι όταν ένα πρατήριο πουλά σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή σε σχέση με το μέσο όρο, αυτό αποτελεί «καμπανάκι» ότι μπορεί να πρόκειται για νοθευμένο καύσιμο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι ο οδηγός μπορεί να αναγκαστεί να ξοδέψει υπερπολλαπλάσια για να επιδιορθώσει τυχόν ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο όχημα. Ο δεύτερος λόγος που οι τιμές στα πρατήρια παρουσιάζουν αποκλίσεις είναι η εμπορική πολιτική και η στιγμή που ο πρατηριούχος αγόρασε το καύσιμο, δηλαδή σε τι τιμή. Όπως είναι γνωστό, σε ισχύ βρίσκεται το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, κάτι που σημαίνει ότι ένα πρατήριο δεν μπορεί να πουλήσει σε υπερβολικά υψηλότερες τιμές. Η δεύτερη παράμετρος είναι η τιμή στην οποία το εκάστοτε πρατήριο προμηθεύθηκε τα καύσιμα. Για παράδειγμα, εάν έχει αγοράσει σε χαμηλή τιμή και πουλάει από το συγκεκριμένο απόθεμα σε μεταγενέστερη περίοδο κατά την οποία η τιμή μπορεί να έχει εν τω μεταξύ ανέβει αλλά στο ενδιάμεσο διάστημα δεν έχει κάνει νέα παραγγελία, τότε δεν μπορεί να αυξήσει πολύ την τιμή του ακόμη και εάν τα υπόλοιπα πρατήρια πωλούν σε υψηλότερες τιμές καθώς περιορίζεται από το πλαφόν το οποίο «κοιτάει» το τιμολόγιο της τελευταίας παραγγελίας. Αντιστρόφως, εάν ο πρατηριούχος έχει προμηθευθεί καύσιμα σε υψηλή τιμή και μετά από π.χ. δύο ημέρες έχουν πέσει αλλά πουλά από το καύσιμο που έχει αποθεματοποιήσει, δεν μπορεί να την ρίξει γιατί και πάλι θα έχει πρόβλημα με το περιθώριο κέρδους του.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαφορές που είθισται να βλέπει ο καταναλωτής στα πρατήρια της ίδιας περιοχής ή περιφέρειας δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές καθώς οι πρατηριούχοι γνωρίζουν και προβλέπουν τους χρόνους κατά τους οποίους αγοράζουν.

Εμπιστοσύνη στον πωλητή και στην εταιρεία

Μία δοκιμασμένη συνταγή για τους οδηγούς είναι να προμηθεύονται καύσιμα από πρατήρια που γνωρίζουν και έχουν αγοράσει και στο παρελθόν. Η εμπιστοσύνη στον πωλητή ή/και στην εταιρεία αποτελεί συνήθως ένα αξιόπιστο κριτήριο ειδικά σε περιόδους όπου η ακρίβεια μπορεί να οδηγήσει κάποιους επιχειρηματίες σε αθέμιτες πρακτικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Συνεχίζει να ακριβαίνει η βενζίνη – Αντίβαρο για την αγορά η έξοδος του Πάσχα

Νοθευμένη βενζίνη: Βρέθηκαν 500.000 λίτρα παράνομων διαλυτών - Μισό εκατ. ευρώ οι διαφυγόντες φόροι

Τι έψαξαν οι Έλληνες στο Google το 2022: Fuel Pass 2, Πισπιρίγκου και βασίλισσα Ελισσάβετ στην κορυφή

gazzetta
gazzetta reader insider insider