Γαλλία: Στις 14/4 η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Στις 14/4 η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκδώσει τις αποφάσεις του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας στις 14 Απριλίου.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκδώσει τις αποφάσεις του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας στις 14 Απριλίου.

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο θα υπάρξουν δύο αποφάσεις: μία για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε μετά από προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος της Γαλλίας και μία για το παραδεκτό του αιτήματος για δημοψήφισμα που υπέβαλε η Αριστερά.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είχε παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Συμβούλιο στις 21 Μαρτίου.

Το Συμβούλιο έχει την εξουσία να ακυρώσει το νομοσχέδιο --ή μέρος του-- αν θεωρήσει πως παραβιάζει το Σύνταγμα. Στην πραγματικότητα, σπάνια απορρίπτει ολόκληρα νομοσχέδια.

Τα συνδικάτα ζήτησαν από τον Μακρόν να αποσύρει ή να σταματήσει το νομοσχέδιο --το οποίο έχει εγκριθεί αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί-- προκειμένου να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Η κυβέρνηση έχει πει πως είναι πρόθυμη να μιλήσει με τα συνδικάτα, αλλά για άλλα θέματα, και έχει πει ότι θα παραμείνει σταθερή στο θέμα των συντάξεων. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προσφέρθηκε να συναντήσει τα συνδικάτα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως θα πάει στη συνάντηση για να επαναλάβει το αίτημά του να ανασταλεί το νομοσχέδιο.

«Τα συνδικάτα δεν πρόκειται να συζητήσουν κάτι άλλο», δήλωσε στο δίκτυο franceinfo. «Θα πάω εκεί για να εξηγήσω πως αυτή η μεταρρύθμιση είναι αδιέξοδη».

Εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν και κατεβαίνουν σε απεργίες από τα μέσα Ιανουαρίου εκφράζοντας την εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο.

Οι διαδηλώσεις έχουν ενταθεί αφότου η κυβέρνηση έκανε χρήση ειδικών εξουσιών προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο από το Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.

Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει από το Συμβούλιο να ακυρώσει το νομοσχέδιο για διαδικαστικούς λόγους, αφού η κυβέρνηση έθεσε αυστηρό όριο στο πόσο μπορούσαν να το συζητήσουν οι βουλευτές και τελικά παρέκαμψε μια οριστική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μια μεγάλη πλειονότητα ψηφοφόρων εναντιώνονται στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό και υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Πεδίο μάχης το Παρίσι - Νέες συγκρούσεις στις διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Γαλλία: Εισαγγελικό «ντου» σε 5 τράπεζες, για φοροαπάτες και ξέπλυμα χρήματος - Πρόστιμα έως και 1 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider