Γερμανικός Τύπος: «Ελλάδα - Τουρκία, ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι» - Πού οφείλεται η αλλαγή ρητορικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανικός Τύπος: «Ελλάδα - Τουρκία, ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι» - Πού οφείλεται η αλλαγή ρητορικής
Πηγή: Associated Press
Στην τουρκική «επίθεση» φιλίας προς την Ελλάδα αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, αναλύοντας αυτήν τη μεταστροφή του κλίματος. 

Στην τουρκική «επίθεση» φιλίας προς την Ελλάδα αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, αναλύοντας αυτήν τη μεταστροφή του κλίματος.

Η Stuttgarter Nachrichten περιγράφει την επιχείρηση προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ πριν λίγο καιρό, η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα ακόμα και με πόλεμο: Μιλά για το όλο λάμψη πρόσωπο του Τσαβούσογλου μετά από συνάντηση με τον «φίλο Νίκο» στις Βρυξέλλες, για τη «μεγάλη χαρά» του Δένδια που συνομίλησε με τον Τσαβούσογλου. Αλλά το επιστέγασμα αυτή της προσέγγισης ήταν η επιστολή Ερντογάν με αφορμή την εορτή της 25ης Μαρτίου, «μια αξιοσημείωτη χειρονομία, γιατί η ημέρα τιμά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανεξαρτησία της Ελλάδας», όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

Η εφημερίδα φιλοξενεί τις δηλώσεις του Γιάννη Γρηγοριάδη, επικεφαλής του προγράμματος για την Τουρκία στο ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα. «Οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πιο μετριοπαθή πορεία» είπε στην εφημερίδα ο Έλληνας καθηγητής παρουσιάζοντας μια νέα δημοσκόπηση. «Έλληνες και Τούρκοι δεν έχουν ακολουθήσει την κλιμάκωση των πολιτικών και στις δύο χώρες». Η εφημερίδα αναφέρεται στα δημοσκοπικά ευρήματα της έρευνας, στην οποία καταδείχθηκε ότι πριν από την αποκλιμάκωση των διμερών σχέσεων οι πολίτες και στις δύο χώρες θεωρούσαν ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά, αλλά μόνο ένα ποσοστό κάτω από το 20% και στις δύο χώρες τάσσονταν υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης. «Ένας στους δύο Έλληνες και πάνω από κάθε δεύτερο Τούρκο ζητά διευθέτηση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Απρόσμενη επιστολή από την Τουρκία: Αντί για νέες απειλές ο Ερντογάν συγχαίρει τον ελληνικό λαό» παρατηρεί και το γερμανικό εκδοτικό δίκτυο RND, αναφερόμενο στην ευχετήρια επιστολή για την 25η Μαρτίου.

«Η ξαφνική ύφεση των εντάσεων μετά από συνεχείς απειλές προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη και οφείλεται κυρίως στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αρχές Φεβρουαρίου» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα ξένα κράτη που έστειλαν ομάδες διάσωσης. Ο Ερντογάν έχει προφανώς συνειδητοποιήσει ότι τα κηρύγματα μίσους κατά της Ελλάδας δεν ταιριάζουν πλέον στην εποχή, δεν του είναι χρήσιμα στην προεκλογική εκστρατεία» σημειώνεται.

Πηγή: Deutsche Welle, Φωτογραφία @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Συμβολικές κινήσεις προσέγγισης της Αθήνας, αλλά αναμένονται οι πράξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider