Ειδικός Εφέτης ανακριτής αναλαμβάνει την υπόθεση για τα Τέμπη – Έρευνα και για τα έργα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ειδικός Εφέτης ανακριτής αναλαμβάνει την υπόθεση για τα Τέμπη – Έρευνα και για τα έργα
Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο είτε να ανασυρθεί αρχειοθετημένη δικογραφία για οικονομικές ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στον ΟΣΕ από την οικονομική εισαγγελία είτε να ξεκινήσει νέα αυτοτελής έρευνα.

Ειδικός Εφέτης ανακριτής αναλαμβάνει την έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη, αναζητώντας ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων και για άλλα αδικήματα, την ίδια ώρα που η Οικονομική Εισαγγελία ξεκινά μεγάλη έρευνα για τα έργα που δεν υλοποιήθηκαν στον ΟΣΕ.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος με έγγραφο του ζητά την σύγκληση της Ολομέλειας εφετών Λάρισας με αντικείμενο τον ορισμό Ειδικού Εφέτη ανακριτή στην υπόθεση λόγω της σοβαρότητάς της, ώστε να επιταχυνθεί η ποινική διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Στο έγγραφό του για σύγκληση της Ολομέλειας, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι τώρα αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου του Ποινικού Κώδικα (291 διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών), είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων».

Ο εφέτης που αναμένεται να αναλάβει την έρευνα θα έχει εντολή να εξετάσει εξονυχιστικά κάθε παράμετρο της υπόθεσης και προς όλες τις κατευθύνσεις, με στόχο την αναζήτηση ποινικών ευθυνών συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των υπευθύνων, υπηρεσιακών παραγόντων, του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, και των θυγατρικών του, όπως επίσης και τις ευθύνες που αφορούν τον σταθμάρχη της Λάρισας.

Ξεχωριστή έρευνα για τα έργα

Παράλληλα και με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, διατάχθηκε ξεχωριστή έρευνα από τη δικαιοσύνη για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου με έλεγχο των συμβάσεων, γιατί δεν προχώρησαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, γιατί δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα και ποιοί ευθύνονται για όλα αυτά.

«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ. Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, σας ζητώ, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο. Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από διοικητική και τεχνική άποψη. Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμά της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας» υπογραμμίζεται στην επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ενώπιον του ανακριτή βρίσκεται και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας, πριν από την τραγική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Στόχος της κλήσης είναι να συλλέξει ο ανακριτής όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου να σχηματιστεί πλήρης εικόνα για το τι συνέβη το βράδυ της τραγωδίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κληθούν από τον ανακριτή και άλλα πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή στις Δικαστικές Φυλακές της Λάρισας οδηγήθηκε, αργά το βράδυ της Κυριακής (5/3) μετά την μαραθώνια απολογία του στον ανακριτή, ο 59χρονος σταθμάρχης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισής του, «ο κατηγορούμενος είπε τα πάντα: Τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν χωρίς να φοβηθεί αν από την αναφορά αυτή προκύπτουν ευθύνες για τον εαυτό του ή όχι».

Κατεπείγουσα έρευνα για την αναρρωτική άδεια του προϊστάμενου του σταθμάρχη στη Λάρισα

Με εντολή του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ζητήθηκε κατεπείγουσα έρευνα για να εξετασθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στον προϊστάμενο του σταθμάρχη που τον τοποθέτησε στη βάρδια προκειμένου να αναζητηθούν άμεσα ευθύνες από τους γιατρούς που τη χορήγησαν.

Παράλληλα δόθηκε εντολή να τεθούν σε αργία όσοι προκύψει ότι εμπλέκονται.

Επιθεωρητής ΟΣΕ: «Υπήρχαν 3 σταθμάρχες στη μοιραία βάρδια»

Ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ, που τέθηκε σε αργία, πήγε την περασμένη Παρασκευή στο δικαστικό Μέγαρο Λάρισας αυτοβούλως να καταθέσει στοιχεία για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και μεταξύ αυτών είναι ότι ο ίδιος είχε θέσει τρεις σταθμάρχες στη βραδινή βάρδια.

Από πληροφορίες από εργαζομένους στον ΟΣΕ που επικαλείται η ΕΡΤ, στη βραδινή βάρδια, σε ένα σταθμό μεγάλο σαν της Λάρισας, είναι τρεις οι σταθμάρχες: Ο αρχαιότερος και δύο ακόμη. Ο 59χρονος κατηγορούμενος σταθμάρχης απολογήθηκε χθες Κυριακή (5/3) και είπε ότι ήταν μόνος του και σύμφωνα με ανακριτικές πηγές, θα κληθούν και άλλα πρόσωπα στο πλαίσιο της διερεύνησης ευθυνών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη

Οικονόμου για Τέμπη: Την Πέμπτη νέο Υπουργικό - Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ o Κώστας Αχ. Καραμανλής

Τέμπη: «H ευθύνη του σταθμάρχη καλύπτει μικρό μέρος εγκληματικών ελλείψεων, λαθών και παραλείψεων»

gazzetta
gazzetta reader insider insider