Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο για Τέμπη: Άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο για Τέμπη: Άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων
«Σας ζητώ, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησηςτην προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο».

Επιστολή με παραλήπτη τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου ζητεί «άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη».

«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ. Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, σας ζητώ, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο. Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από διοικητική και τεχνική άποψη. Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμά της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας» υπογραμμίζεται στην επιστολή του πρωθυπουργού.

Αναβαθμίζονται οι έρευνες για το δυστύχημα – Αναλαμβάνει ειδικός εφέτης ανακριτής

Την ανάθεση της έρευνας για την τραγωδία στα Τέμπη σε εφέτη ειδικό ανακριτή αποφασίζουν οι δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, που έχει την εποπτεία της έρευνας στα Τέμπη, με έγγραφο του, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια του Εφετείου Λάρισας, προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη- ανακριτή η έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη.

Η έρευνα, θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, εκτός από εκείνες του σταθμάρχη, σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ, επιθεωρητή κυκλοφορίας και άλλους, που θα ελεγχθούν για το πως ένας σταθμάρχης με μηδενική σχεδόν εμπειρία βρέθηκε στο νευραλγικό πόστο της Λάρισας και μάλιστα το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, όταν η κίνηση των τρένων ήταν αυξημένη.

Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο είτε να ανασυρθεί αρχειοθετημένη δικογραφία για οικονομικές ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στον ΟΣΕ από την οικονομική εισαγγελία είτε να ξεκινήσει νέα αυτοτελής έρευνα, όπως επισημαίνει η ΕΡΤ.

Κατεπείγουσα έρευνα για την αναρρωτική άδεια του προϊστάμενου του σταθμάρχη στη Λάρισα

Με εντολή του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ζητήθηκε κατεπείγουσα έρευνα για να εξετασθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στον προϊστάμενο του σταθμάρχη που τον τοποθέτησε στη βάρδια προκειμένου να αναζητηθούν άμεσα ευθύνες από τους γιατρούς που τη χορήγησαν.

Παράλληλα δόθηκε εντολή να τεθούν σε αργία όσοι προκύψει ότι εμπλέκονται.

Επιθεωρητής ΟΣΕ: «Υπήρχαν 3 σταθμάρχες στη μοιραία βάρδια»

Ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ, που τέθηκε σε αργία, πήγε την περασμένη Παρασκευή στο δικαστικό Μέγαρο Λάρισας αυτοβούλως να καταθέσει στοιχεία για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και μεταξύ αυτών είναι ότι ο ίδιος είχε θέσει τρεις σταθμάρχες στη βραδινή βάρδια.

Από πληροφορίες από εργαζομένους στον ΟΣΕ που επικαλείται η ΕΡΤ, στη βραδινή βάρδια, σε ένα σταθμό μεγάλο σαν της Λάρισας, είναι τρεις οι σταθμάρχες: Ο αρχαιότερος και δύο ακόμη. Ο 59χρονος κατηγορούμενος σταθμάρχης απολογήθηκε χθες Κυριακή (5/3) και είπε ότι ήταν μόνος του και σύμφωνα με ανακριτικές πηγές, θα κληθούν και άλλα πρόσωπα στο πλαίσιο της διερεύνησης ευθυνών

Δυστύχημα στα Τέμπη: 12 τραυματίες στα νοσοκομεία, 7 σε ΜΕΘ – Δύο πολύ σοβαρά

Δώδεκα τραυματίες από το σιδηροδρομικό δυστυχημα στα Τέμπη παραμένουν σε πέντε νοσοκομεία σε απλές κλίνες και 7 ηλικίας, 21-27 ετών, σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποσωληνωθεί μία κοπέλα στο πανεπιστημιακό ωστόσο σε πολύ σοβαρή κατάσταση παραμένουν δύο από τους επτά ανθρώπους που είναι σε ΜΕΘ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο 20χρονος φοιτητής, ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι και βρέθηκε να εκτιναχθεί έξω από το τρένο και χωρίς τις αισθήσεις του, έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις και εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη η κατάστασή του και μία κοπέλα που βρίσκεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο η οποία φέρει και εγκαύματα.

Μητσοτάκης: Οφείλω σε όλους μια μεγάλη συγγνώμη, τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή αναφερόμενος στα Τέμπη επεσήμανε πως ως πρωθυπουργός «οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς».

«Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα. Αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί. Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου θα λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι δικαιολογία. Το αντίθετο. Κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο που δεν προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε πριν συμβεί το κακό. Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει ταχύτατα τη τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες. Ενώ τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης. Τώρα, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, αναγνωρίζοντας με θάρρος τα σφάλματα του κράτους. Όμως, ούτε αυτά φτάνουν. Θα ζητήσω αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα. Και θα αγωνιστώ για να έχουμε πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο. Τέλος, θα προτείνω σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία. Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: Πολλά τα ερωτηματικά για το δυστύχημα των Τεμπών

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία και τα επίσημα έγγραφα καταδικάζουν απόλυτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πιάνει δουλειά ο Γεραπετρίτης – Amber Alert για Σπίρτζη, Είναι η ελληνική κοινωνία ανήθικη; Η ματιά του Τάσιου

gazzetta
gazzetta reader insider insider