Τουρκία - Συρία: Πάνω από 17.500 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό - Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία - Συρία: Πάνω από 17.500 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό - Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους
Πηγή: Associated Press
Ολοένα και αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, ενώ εξανεμίζονται οι ελπίδες για τη μοίρα των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια. 

Ολοένα και αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, ενώ εξανεμίζονται οι ελπίδες για τη μοίρα των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί από τον διπλό καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και 7,5 Ρίχτερ ξεπερνούν τους 17.500, καθώς η «μαύρη» λίστα αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, 14.351 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 17.513.

Επισκεπτόμενος την Γκαζιαντέπ (νότια), μια από τις πληγείσες πόλεις της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 60.000.

Οι σεισμόπληκτοι πέρασαν ακόμα μία νύχτα εκτεθειμένοι στις χαμηλές θερμοκρασίες και έχοντας ως καταφύγιο ένα αυτοκίνητο ή και τίποτα, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους πλησιάζει εκείνον των θυμάτων που άφησε πίσω του ο πολύνεκρος σεισμός του 1999 στην Τουρκία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται από τον σεισμό ανέρχεται σε περίπου 23 εκατομμύρια.

Εν τω μεταξύ, έφθασε σήμερα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας πέρασε σήμερα το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους.

Ο ανταποκριτής του AFP ανέφερε ότι είδε έξι φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν κυρίως σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να εισέρχεται στο συριακό έδαφος από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Μάζεν Αλούχ, αξιωματούχο στο συνοριακό πέρασμα, πρόκειται για βοήθεια η οποία αναμενόταν πριν από τον σεισμό της Δευτέρας.

Λίγο νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκαίρ Πέντερσεν είχε δηλώσει ότι οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό έχουν ανάγκη «περισσότερα από τα πάντα» σε ό,τι αφορά τη βοήθεια.

«Έχουμε ανάγκη από ζωτικής σημασίας βοήθεια» είχε τονίσει ο Πέντερσεν μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη, «Την έχουν απελπισμένα ανάγκη άμαχοι όπου κι αν βρίσκονται, ανεξαρτήτως συνόρων και ορίων. Την έχουμε άμεσα ανάγκη μέσω των πιο γρήγορων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών οδών».

Παράλληλα η Τουρκία προσπαθεί σήμερα να ανοίξει άλλα δύο συνοριακά περάσματα με τη Συρία ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη γειτονική της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΜΕ-ΜΠΕ, Photo @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έφθασαν στην Τουρκία οι πρώτες δυο πτήσεις με την ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια

Τα τουρκικά ΜΜΕ εξυμνούν την Ελλάδα: «Ο γείτονας μοιράστηκε τον πόνο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider