Τουρκία - Συρία: Πάνω από 12.000 τα θύματα των φονικών σεισμών - Δεκάδες χιλιάδες τραυματίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία - Συρία: Πάνω από 12.000 τα θύματα των φονικών σεισμών - Δεκάδες χιλιάδες τραυματίες
O Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως πάνω από 49.000 είναι οι τραυματίες, ενώ τουλάχιστον 6.444 κτήρια έχουν καταρρεύσει. Ως πρώτο μέτρο ενίσχυσης θα δοθεί σε κάθε πληγείσα οικογένεια επίδομα 531 δολαρίων.

Τελευταία ενημέρωση: 22.30

Οι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 12.000 ανθρώπων συνολικά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα αξιωματούχοι και διασώστες.

Στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 1.262 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και 1.730 στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, σύμφωνα με την οργάνωση Λευκά Κράνη.

Στην Τουρκία ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 9.057 νεκρούς.

Mπλίνκεν: Σοκάρουν οι ανθρώπινες απώλειες

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι ανθρώπινες απώλειες από τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία (σ.σ. περίπου 12.000 νεκροί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό) «πραγματικά συγκλονίζουν, σοκάρουν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στην Τουρκία περισσότερους από 150 ειδικούς στην έρευνα και τη διάσωση, δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα έχει να πει περισσότερα τις επόμενες ημέρες για το πώς οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον τουρκικό και τον συριακό λαό, καθώς Τούρκοι και Σύροι προσπαθούν να συνέλθουν από την καταστροφή.

Ο Ερντογάν για τους «προβοκάτορες» και τα 531 δολάρια ανά οικογένεια

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές την Τρίτη και ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 8.574 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τους σεισμούς.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, πάνω από 49.000 είναι οι τραυματίες, ενώ τουλάχιστον 6.444 κτήρια έχουν καταρρεύσει. «Έχουμε προχωρήσει σε κάθε δυνατή κινητοποίηση για τις πληγείσες περιοχές» ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας.

Μιλώντας στην πόλη Καχραμανμάρας, που έχει τεράστιες καταστροφές, ο Ερντογάν είπε πως υπήρξαν αρχικά προβλήματα στην αντιμετώπιση των σεισμών από τις κρατικές αρχές, σε δρόμους και αεροδρόμια αλλά υποστήριξε πως αυτά έχουν πλέον λυθεί.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να ακούν τις οδηγίες των αρχών και να αγνοούν τους «προβοκάτορες», την ώρα που πολίτες διαμαρτύρονται για την έλλειψη πόρων και την αργή αντιμετώπιση της κρίσης από το κράτος.

Ο Ερντογάν είπε ακόμα πως οι σεισμόπληκτοι μπορούν προσωρινά να μείνουν σε ξενοδοχεία στην Αντάλια, την Αλάνια και την Μερσίνη.

Παράλληλα, είπε ως πρώτο μέτρο ενίσχυσης θα δοθεί σε κάθε πληγείσα οικογένεια επίδομα 531 δολαρίων (10.000 τουρκικές λίρες). «Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται ποτέ να σας αφήσουμε στους δρόμους» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Η κυβέρνηση στοχεύει να κατασκευάσει κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο για εκείνους που έμειναν άστεγοι στις δέκα πληγείσες επαρχίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κότσα, δήλωσε πως μέχρι στιγμής έχουν στηθεί 77 υπαίθρια νοσοκομεία στις 10 περιφέρειες της χώρας που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια.

Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό --που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας-- είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους, ή είχαν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, έως ότου τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι και τους μεταφέρουν από το σημείο αυτό. Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.

Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.

Στη Συρία

Στη Συρία, οι νεκροί στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν φτάσει το 1.250 και στις περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης τους 1.400.

Ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη Συρία, όπου επίσης έχει συντελεστεί βιβλική καταστροφή από τον φονικό σεισμό, ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα, καθώς πριν από λίγο ενεργοποιήθηκε από τη Συρία το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία, απηύθυναν σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποστείλει ομάδες για να τους βοηθήσει στη μάχη τους με τον χρόνο για να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια.

«Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους αμάχους που είναι θύματα. Πρέπει διεθνείς ομάδες διάσωσης να εισέλθουν στις περιοχές μας», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών Μοχάμαντ Αλ Σέβλι.

«Πρόκειται όντως για έναν αγώνα με τον χρόνο, άνθρωποι πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο κάτω από τα ερείπια», πρόσθεσε.

Τα Λευκά Κράνη, που στηρίζονται σε εμπειρία ετών, την οποία απέκτησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, πρωτοστατούν στις επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγονται μετά τον σεισμό στο βόρειο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους αντάρτες.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να αγνοούνται ή να βρίσκονται εγκλωβισμένες κάτω από τα ερείπια», επισήμανε.

Ωστόσο τα Λευκά Κράνη «δεν διαθέτουν εκπαιδευμένους σκύλους για να μπορούν να βρουν κάτω από ποια κτίρια που έχουν καταρρεύσει βρίσκονται θύματα» και στηρίζονται στους κατοίκους να τους καθοδηγούν στις έρευνές τους, σύμφωνα με τον ίδιο.

Καθώς ο χρόνος περνά, «οι πιθανότητες να σώσουμε ανθρώπους μειώνονται», τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικώς το AFP στην Τουρκία. «Έχουμε ανάγκη από βαρύ εξοπλισμό, ανταλλακτικά για τον εξοπλισμό μας», πρόσθεσε.

Πηγή φωτό: Getty Images

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Το χρηματιστήριο ανέστειλε τις συναλλαγές μετά το sell-off, στον απόηχο του φονικού σεισμού

Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Eξανεμίζονται οι πιθανότητες να υπάρχουν ζωντανοί

Τουρκία: «Τσουνάμι» fake news μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

gazzetta
gazzetta reader insider insider