Παπαζάχος: Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στην Ελλάδα έναν σεισμό σαν της Τουρκίας

Newsroom
Μοιράσου το
Παπαζάχος: Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στην Ελλάδα έναν σεισμό σαν της Τουρκίας
Φωτογραφία: Associated Press
Στην προειδοποίηση ότι «κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο» έναν σεισμό σαν αυτόν της Τουρκίας «και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες» προχώρησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

«Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο» έναν σεισμό σαν αυτόν της Τουρκίας «και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες» δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, παρατήρησε ότι έχουν γίνει σεισμοί μεγάλου μεγέθους στην Ελλάδα, «απλώς δεν θυμόμαστε και πολλά γι’ αυτούς, γιατί έχουμε σχετικά βραχεία μνήμη», κάνοντας μνεία στους σεισμούς των 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956 και των 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά το 1953.

Αναφέρθηκε επίσης και σε έναν σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν που έγινε στην Τουρκία, το 365 μ. Χ. στη δυτική Κρήτη, ο οποίος είχε ισχύ 8,2 Ρίχτερ και πολύ μεγάλες συνέπειες στον ελληνικό χώρο, καθώς «ανύψωσε το λιμάνι στα Φαλάσαρνα περίπου 7 μέτρα στην επιφάνεια και τη μισή Κρήτη σταδιακά από 7 μέχρι 1 μέτρο, προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι, το οποίο χτύπησε από τη Βενετία μέχρι τις ακτές του Λιβάνου και την Αίγυπτο, [και] μεγάλες καταστροφές σε όλη την Πελοπόννησο και στην περιοχή».

«Έχουμε λοιπόν τέτοιους σεισμούς στον ελληνικό χώρο, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει: Πώς θα αντιδράσουμε και τι θα γίνει στην αντίστοιχη περίπτωση» ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «κάποια στιγμή θα βιώσουμε έναν τέτοιο σεισμό με σύγχρονα κτίρια και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες».

Εντούτοις, όπως είπε ο κ. Παπαζάχος, τέτοιοι σεισμοί στον ελληνικό χώρο «γενικά έχουν περιορισμένες επιπτώσεις, κυρίως γιατί γίνονται σε θαλάσσιες περιοχές».

Ερωτηθείς εάν ένας τέτοιος σεισμός θα μπορούσε να προβλεφθεί, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνει ένας σεισμός».

Photo @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Eξανεμίζονται οι πιθανότητες να υπάρχουν ζωντανοί

Τουρκία - Σεισμός: Συνεχίζουν τη «μάχη» στα χαλάσματα οι Έλληνες διασώστες - Ανέσυραν ζωντανούς δύο κοριτσάκια και έναν 50χρονο