Μπουρκίνα Φάσο: Αρνείται την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων της Wagner στη χώρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπουρκίνα Φάσο: Αρνείται την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων της Wagner στη χώρα
Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος πήρε την εξουσία με πραξικόπημα, υποστήριξε πως δεν υπάρχει ρήξη των διπλωματικών σχέσεων» με τη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος πήρε την εξουσία με πραξικόπημα, υποστήριξε χθες, Παρασκευή, πως «δεν υπάρχει ρήξη των διπλωματικών σχέσεων» με τη Γαλλία και διέψευσε την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων της Wagner στη χώρα του.

Ενώ διαδηλώσεις εναντίον της Γαλλίας πραγματοποιούνται τακτικά στην Μπουρκίνα από το Σεπτέμβριο που πήρε την εξουσία, ο λοχαγός Τραορέ δήλωσε πως η επιθυμία του να δει να φεύγουν οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις από την Ουαγκαντούγκου δεν έχει επίπτωση στις διπλωματικές σχέσεις με το Παρίσι.

«Τέλος των διπλωματικών συμφωνιών, όχι!», δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του σε δημοσιογράφους της χώρας του. «Δεν υπάρχει ρήξη των διπλωματικών σχέσεων ούτε μίσος εναντίον ενός ιδιαίτερου κράτους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρήξη αφορά απλώς το αίτημα της Μπουρκίνα για μια στρατιωτική συμφωνία για την παρουσία των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στην Ουαγκαντούγκου. «Είναι απλώς μια διαδικασία που άρχισε και δεν έχει καμιά σχέση με τη διπλωματία».

«Η πρεσβεία της Γαλλίας είναι εδώ (στην Ουαγκαντούγκου), οι υπήκοοι είναι εδώ, έχουμε την πρεσβεία μας εκεί (στο Παρίσι), συνεπώς διπλλωματικά δεν έχει αλλάξει τίποτε», επισήμανε χωρίς να αναφερθεί στις τεταμένες σχέσεις με τον πρεσβευτή της Γαλλίας που ανακλήθηκε στο Παρίσι «για διαβουλεύσεις».

Ο ίδιος διέψευσε επίσης την παρουσία ρώσων μισθοφόρων της εταιρείας Wagner στην Μπουρκίνα, η οποία από το 2015 πλήττεται από τη τζιχαντιστική βία και όπου οι βιαιότητες έχουν πολλαπλασιασθεί τους τελευταίους μήνες. «Ακούσαμε παντού ότι η Wagner είναι στην Ουαγκαντούγκου, μάλιστα ρώτησα μερικούς 'α ναι, και πού βρίσκονται;'», είπε.

«Έχουμε τους Wagner μας, είναι οι VDP (Εθελοντές για την Υπεράσπιση της Πατρίδας, πολίτες βοηθητικοί του στρατού) τους οποίους στρατολογούμε. Αυτοί είναι οι δικοί μας Wagner», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγιση της Μπουρκίνα με τη Ρωσία αντιμετωπίζεται «οπωσδήποτε με πολιτικό τρόπο, αλλά εμείς βρισκόμαστε εδώ για μια αποστολή, είναι η ασφάλεια, αυτή είναι η πρωταρχική αποστολή».

«Θέλουμε αληθινά να εξετάσουμε άλλους ορίζοντες, επειδή θέλουμε συμπράξεις από τις οποίες να κερδίζουν όλοι», δήλωσε προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε συμπράξεις που δεν είναι ξεκάθαρες, λίγο αόριστες ή μη ισορροπημένες».

Ο ίδιος υποστήριξε πως «το μόνο που θέλει ο λαός είναι η κυριαρχία του, να ζει με αξιοπρέπεια». «Αυτό δεν σημαίνει να εγκαταλείψουμε μια χώρα για μια άλλη».

Οι συμπράξεις που αναζητεί ο λοχαγός Τραορέ είναι κυρίως στρατιωτικής φύσης και, «αν δεν μπορούν να μας επιτρέψουν να αποκτήσουμε στρατιωτικό εξοπλισμό από την τάδε χώρα, θα πάμε σε άλλες χώρες για να τον αποκτήσουμε».

Πρέπει «να μας επιτρέψουν να μπορέσουμε να εξοπλιστούμε και να κάνουμε πόλεμο, επειδή δεν θα καθίσουμε να βλέπουμε το λαό μας να πεθαίνει, αυτό ποτέ!».

Αλλά αν μια χώρα έρχεται «για να μας αποικίσει, να κυριαρχήσει πάνω μας, δεν θα συμφωνήσουμε».

Η Μπουρκίνα Φάσο, θέατρο δύο στρατιωτικών πραξικοπημάτων το 2022, βρίσκεται από το 2015 σ' ένα σπιράλ τζιχαντιστικής βίας που εμφανίσθηκε στο Μαλί μερικά χρόνια νωρίτερα και επεκτάθηκε πέρα από τα σύνορά του.

Οι επιθέσεις από οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος έχουν στοιχίσει εκεί τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους ενώ έχουν επίσης προκαλέσει τον εκτοπισμό δύο εκατομμυρίων. Οι οργανώσεις αυτές ελέγχουν περίπου το 40% του εδάφους της Μπουρκίνα Φάσο.

Ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, μεταβατικός πρόεδρος που κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 -το δεύτερο μέσα σε οκτώ μήνες- δηλώνει ως στόχο του «την ανακατάληψη του εδάφους που κατέλαβαν αυτές οι ορδές τρομοκρατών».

Χθες απέρριψε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους τζιχαντιστές. «Επιτίθενται σε άοπλους πολίτες που κάθονται ήσυχα στο σπίτι τους ή που ταξιδεύουν (...) τους συλλαμβάνουν και τους δολοφονούν. Πώς μπορούμε να διαπραγματευθούμε με ανθρώπους που το κάνουν αυτό;».

Σύμφωνα με την ίδιο, «η Μπουρκίνα είναι μια χώρα κυρίαρχη, μια χώρα κοσμική και αυτές οι αξίες είναι αδιαπραγμάτευτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider