Πεκίνο προς CIA: Η Ουάσινγκτον να σταματήσει να αναμιγνύεται στην υπόθεση της Ταϊβάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πεκίνο προς CIA: Η Ουάσινγκτον να σταματήσει να αναμιγνύεται στην υπόθεση της Ταϊβάν
Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της να μην υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, είπε η Μάο.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν αναμιγνύονται στην υπόθεση της Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε δηλώσεις του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Ο διευθυντής της CIA προειδοποίησε χθες Πέμπτη πως δεν πρέπει να υποτιμάται η «φιλοδοξία» του Σι Τζινπίνγκ όσον αφορά την Ταϊβάν, παρά το ότι όπως είπε ο πρόεδρος της Κίνας έχει θορυβηθεί από το πώς τα πήγε ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μπερνς ανέφερε πως οι ΗΠΑ «γνωρίζουν», χάρη «στη συλλογή πληροφοριών» που κάνουν πως ο Σι έχει διατάξει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε εισβολή στην Ταϊβάν ως το 2027. «Αυτό δεν σημαίνει πως έχει αποφασίσει να διατάξει εισβολή το 2027, ή οποιαδήποτε άλλη χρονιά, αλλά αποτελεί υπενθύμιση του πόσο σοβαρή είναι η επικέντρωσή του και η φιλοδοξία του», είπε ο διευθυντής της CIA, που μιλούσε σε εκδήλωση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν (Ουάσιγκτον).

Η Ταϊβάν είναι «αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Κίνας» και δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πόλεμο για την Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Η Ουάσινγκτον θα πρέπει «να σταματήσει να αναμιγνύεται στην υπόθεση της Ταϊβάν και να σταματήσει να δημιουργεί νέους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν», είπε ο Μάο.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση στην Ταϊπέι ότι φέρει την ευθύνη για τις εντάσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Άνθρωποι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ζήτημα της Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα, ισχυρίστηκε.

Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της να μην υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, είπε η Μάο, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν και τα 23 εκατομμύρια κατοίκων της ως «αναπόσπαστο μέρος του εδάφους της Κίνας».

Η Ταϊβάν, η οποία δεν ήταν ποτέ μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αυτοχαρακτηρίζεται ανεξάρτητη. Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην άμυνα του νησιού, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων, και απορρίπτουν οποιαδήποτε βίαιη αλλαγή στο status quo ως απαράδεκτη.

Η τελευταία κριτική για την αμερικανική πολιτική αναφορικά με την Ταϊβάν έγινε καθώς ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να φτάσει στο Πεκίνο μεθαύριο Κυριακή για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2018.

Καθώς μιλούσε χθες ο Μπερνς, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πετούσε σε μεγάλο ύψος πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα για «κατασκοπευτικό» μπαλόνι: Για μετεωρολογικές έρευνες, «ξέφυγε» κατά λάθος

«Καμπανάκι» από ΔΝΤ για Κίνα: Η κρίση ακινήτων δεν έχει τελειώσει

Η CIA προειδοποιεί πως δεν πρέπει να «υποτιμώνται» οι «φιλοδοξίες» του Σι για Ταϊβάν