ΥΠΕΝ Ουκρανίας: Επιδεινώνεται η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ Ουκρανίας: Επιδεινώνεται η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
«Η κατάσταση πραγματικά επιδεινώνεται. Χειροτερεύει, όχι μόνο λόγω της ψυχολογικής κατάστασης των Ουκρανών ειδικών που έχουν απομείνει εκεί αλλά και εξαιτίας της κατάστασης του εξοπλισμού», είπε ο Χέρμαν Γκαλουσένκο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι συνθήκες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τους Ρώσους, επιδεινώνεται λόγω της ψυχολογικής κατάστασης του ουκρανικού προσωπικού αλλά και λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο εξοπλισμός του.

Οι Ουκρανοί εργαζόμενοι παρέμειναν στη μονάδα μετά την κατάληψή της από τις ρωσικές δυνάμεις, τον περασμένο Μάρτιο. Το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έχει μπει κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο, γεγονός που εγείρει φόβους για πυρηνική καταστροφή. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς.

«Η κατάσταση πραγματικά επιδεινώνεται. Χειροτερεύει, όχι μόνο λόγω της ψυχολογικής κατάστασης των Ουκρανών ειδικών που έχουν απομείνει εκεί αλλά και εξαιτίας της κατάστασης του εξοπλισμού», είπε ο Χέρμαν Γκαλουσένκο μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προσπαθεί εδώ και μήνες να οργανώσει μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τις εγκαταστάσεις. Τέσσερις ειδικοί του Οργανισμού αυτού παραμένουν στη Ζαπορίζια σε μόνιμη βάση. Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι είπε πως ανησυχεί ότι ο κόσμος αρχίζει να εφησυχάζει όσον αφορά τους κινδύνους. Η ουκρανική, ενεργειακή εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom λέει ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να κατασκευάζουν στρατιωτικές οχυρώσεις γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις αλλά δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τις μονάδες παραγωγής ενέργειας λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι περίπου 1.500 Ουκρανοί ειδικοί απαγορεύτηκε να εισέρχονται στον χώρο αφού αρνήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στόλτενμπεργκ: Να εστιάσουμε στα πυρομαχικά και στη συντήρηση των όπλων στην Ουκρανία

Γερμανία: Οι μυστικές υπηρεσίες ανησυχούν για τις ουκρανικές απώλειες στο Μπαχμούτ

gazzetta
gazzetta reader insider insider