Συγκρούσεις σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα σύνορα Κίνας και Ινδίας μεταξύ στρατευμάτων των δύο χωρών, και συγκεκριμένα στη βορειοανατολική ινδική συνοριακή πολιτεία Arunachal Pradesh, όπως ενημέρωσε ο Ινδός υπουργός Άμυνας Rajnath Singh στο κοινοβούλιο, επιβεβαιώνοντας επίσημα την πρώτη τέτοια αναμέτρηση σε περίπου δύο χρόνια.
Στρατεύματα και από τις δύο πλευρές «αντάλλαξαν χτυπήματα» στις 9 Δεκεμβρίου μετά την παραβίαση των συνόρων εκ μέρους εκατοντάδων Κινέζων στρατιωτών, είπε ο Singh την Τρίτη. Η Ινδία έθεσε το θέμα διπλωματικά στο Πεκίνο ενώ υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των στρατιωτικών διοικητών των αντιμαχόμενων πλευρών.
Ο Singh δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των συγκρούσεων στην περιοχή Yangtze που διοικείται από την Ινδία στο Arunachal Pradesh. Ινδοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσαν ότι σχεδόν 24 συμπατριώτες τους στρατιώτες τραυματίστηκαν στη σύγκρουση με Κινέζους στρατιώτες οπλισμένους με ρόπαλα. Πρόσθεσαν ότι τραυματίστηκαν και Κινέζοι στρατιώτες.
Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι «γενικά σταθερά», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin, σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες. Οι δύο πλευρές είχαν «ομαλή επικοινωνία για θέματα που σχετίζονται με τα σύνορα μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων», πρόσθεσε.
Οι εντάσεις κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων των χωρών «σιγοβράζουν» μετά τη σύγκρουση του Ιουνίου 2020 -τη χειρότερη εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια- που άφησε νεκρούς τουλάχιστον 20 Ινδούς και τουλάχιστον τέσσερις Κινέζους στρατιώτες. Αυτές οι μάχες επικεντρώνονται γύρω από την περιοχή των Ιμαλαΐων Λαντάκ, κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων μήκους 3.488 χιλιομέτρων που είναι γνωστή ως Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου.
Το Arunachal Pradesh, το θέατρο της βίας της περασμένης Παρασκευής, ήταν εκεί όπου κατά κύριο λόγο έλαβε χώρα μεγάλο μέρος του πολέμου Ινδίας-Κίνας του 1962. Η περιοχή Yangtze είναι ένα από τα τρία μέρη κατά μήκος των συνόρων που διεκδικούν και οι δύο χώρες.
Η σύγκρουση έρχεται την στιγμή που οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις σχέσεις τους, με περίπου 16 γύρους συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών διοικητών και από τις δύο πλευρές. Οι δύο πλευρές έχουν μετακινήσει τα στρατεύματά τους πίσω από ορισμένες «κόκκινες γραμμές» όπου έγιναν οι αψιμαχίες το 2020.