Στον «αέρα» τα εορταστικά πλάνα των Βρετανών - Ένας Δεκέμβρης αναταραχής και απεργιακών κινητοποιήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «αέρα» τα εορταστικά πλάνα των Βρετανών - Ένας Δεκέμβρης αναταραχής και απεργιακών κινητοποιήσεων
Αρκετοί ιδιοκτήτες παμπ και εστιατορίων φοβούνται μείωση της καταναλωτικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της περιόδου που είναι συνήθως η πιο πολυσύχναστη του χρόνου.

Να επανεξετάσουν τα εορταστικά τους σχέδια για την περίοδο των Χριστουγέννων, προτρέπει η βρετανική κυβέρνηση τους πολίτες, καθώς τα πάντα βρίσκονται «στον αέρα» εξαιτίας της αναστάτωσης που έχουν προκαλέσει οι συνεχιζόμενες απεργίες.

Το προσωπικό των αεροδρομίων πρόκειται να σταματήσει την δουλειά από τις 23 έως τις 26 Δεκεμβρίου και ξανά από τις 28 Δεκεμβρίου έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει τις υπηρεσίες στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της χώρας, το Χίθροου του Λονδίνου, καθώς και στο Γκάτγουικ, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Κάρντιφ και Γλασκώβη. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στρατιώτες για να βοηθήσουν στον έλεγχο των διαβατηρίων και στη στελέχωση των υπηρεσιών, όπως επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη, καθώς 2.000 έως 3.000 εργαζόμενοι αποφάσισαν να απεργήσουν.

Η Suella Braverman, υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «αναμφισβήτητη, σοβαρή αναστάτωση» και είπε ότι όσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα πρέπει «να σκεφτούν προσεκτικά τα σχέδιά τους γιατί μπορεί να επηρεαστούν».

Τα επηρεαζόμενα αεροδρόμια πρόκειται να δεχτούν 10.072 αφίξεις πτήσεων, συνολικού ύψους άνω των 2 εκατομμυρίων θέσεων, μεταξύ 23 και 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium. Ένα εκατομμύριο από αυτές βρίσκονται στο Χίθροου.

Ο επικεφαλής του Συνδικάτου Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών, Mark Serwotka, είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να σταματήσει τις απεργίες ικανοποιώντας τα αιτήματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν αύξηση μισθών, εργασιακή ασφάλεια και άλλα. Ο Serwotka προσέθεσε ότι ορισμένα από τα μέλη τους τρώνε από τράπεζες τροφίμων λόγω των χαμηλών αμοιβών.

Εν τω μεταξύ, το RMT, το συνδικάτο των σιδηροδρομικών εργαζομένων, επιβεβαίωσε ότι απεργίες θα πραγματοποιηθούν στις 13 έως τις 14 Δεκεμβρίου, από τις 16 έως τις 17 Δεκεμβρίου και από τις 6 μ.μ. την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς και κάποιες μέρες του Ιανουαρίου. Περίπου οι μισοί σιδηρόδρομοι πρόκειται να κλείσουν αυτές τις ημερομηνίες.

Το συνδικάτο ζητά αύξηση των αποδοχών σύμφωνα με τον πληθωρισμό, εγγυήσεις πως δεν θα γίνουν απολύσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2024 και αλλαγές στις συνθήκες εργασίας.

Αρκετοί ιδιοκτήτες παμπ και εστιατορίων φοβούνται μείωση της καταναλωτικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της περιόδου που είναι συνήθως η πιο πολυσύχναστη του χρόνου.

Ο Δεκέμβριος εν γένει, επιφυλάσσει ένα ευρύτερο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων των ταχυδρομείων και των ασθενοφόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ο στρατός αντικαθιστά τους απεργούς σε νευραλγικούς τομείς

New York Times: Απεργούν 1.100 εργαζόμενοι - Η μεγαλύτερη κινητοποίηση από το 1970

gazzetta
gazzetta reader insider insider