Στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής του από τα μέσα του 2020 προχώρησε ο OPEC+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής του από τα μέσα του 2020 προχώρησε ο OPEC+
Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ είχαν αναφέρει προηγουμένως ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής εν μέσω της επιδείνωσης των προοπτικών της Κίνας, όμως οι συζητήσεις αυτές υποβαθμίστηκαν μετά την ανάκαμψη που παρουσίασαν οι αγορές πετρελαίου.

Ο ΟPEC+ μείωσε την παραγωγή του περισσότερο από το 2020, τηρώντας τη δέσμευσή του στη νέα συμφωνία για σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o ΟPEC+ περιόρισε τις προμήθειες κατά κάτι περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα με την μέση παραγωγή να κινείται στα 28,79 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε της μείωσης, «κόβωντας» από την παραγωγή περίπου 470.000 βαρέλια την ημέρα στα 10,44 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ σημαντικές περικοπές εφαρμόστηκαν επίσης από τους γείτονές της στον Περσικό Κόλπο, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η συμμαχία του OPEC+ που αποτελείται από 23 χώρες εξόργισε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν όταν ανακοίνωσε τη σημαντική μείωση της προσφοράς τον Οκτώβριο, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ριάντ ότι θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη και σιγοντάρει τη Ρωσία, μέλος του συνασπισμού, στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έκτοτε διαταράχθηκαν, εξέλιξη που προσδίδει στο βασίλειο και στους εταίρους του ένα είδος συνενοχής.

Ο OPEC+ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητες τις προμήθειες όταν θα συζητήσει στις 4 Δεκεμβρίου για τη παραγωγή του Ιανουαρίου, ενώ θα εξετάσουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα πιθανό πλαφόν, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές.

Η μείωση της παραγωγής άλλωστε που έγινε το Νοέμβριο είναι η μεγαλύτερη από τα μέσα του 2020, οπότε και αποφασίσει μία μεγάλη μείωση της παραγωγής ώστε να αντισταθμιστεί η μείωση της ζήτησης στη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλά 2 εβδομάδων για το πετρέλαιο

Χρυσός: H μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από το 2020 - Πάνω από 1.800 δολάρια η ουγγιά

Φυσικό αέριο: Οι αντιπροτάσεις από Ελλάδα και άλλες 6 χώρες της ΕΕ για πιο σφικτό πλαφόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider