Προς συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Στα 60 δολάρια ανά βαρέλι

Newsroom
Μοιράσου το
Προς συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Στα 60 δολάρια ανά βαρέλι
Η ΕΕ εξετάζει τη σύσταση ενός μηχανισμού για αναθεώρηση του ύψους του πλαφόν κάθε δύο μήνες, ξεκινώντας από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2023. 

Τελευταία ενημέρωση: 16:42

Προς συμφωνία για το πλαφόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται να κινούνται οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, με τους ακριβείς όρους να μην έχουν «κλειδώσει» ακόμα λόγω διαφορετικών απόψεων από χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία, για το επίπεδο που θα κινηθεί το πλαφόν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσει στην επιβολή πλαφόν ύψους 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω της θάλασσας.

Παράλληλα, η ΕΕ εξετάζει τη σύσταση ενός μηχανισμού για αναθεώρηση του ύψους του πλαφόν κάθε δύο μήνες, ξεκινώντας από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2023. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάθε μελλοντική αναθεώρηση του πλαφόν θα είναι κατά 5% πιο χαμηλή από τις τιμές της αγοράς.

Η Πολωνία, που ζητά την επιβολή πλαφόν σε όλο το δυνατό χαμηλότερη τιμή, έχει μέχρι το απόγευμα περιθώριο να συμφωνήσει στους όρους, που αναμένεται να εγκριθούν επίσημα και την Παρασκευή.

Σημειώνεται πως οι διεργασίες στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο γίνονται καθώς τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το πλαφόν, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πολωνία VS Ελλάδας για το πλαφόν

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι συζητήσεις για το ύψος του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είχαν «παγώσει» την περασμένη εβδομάδα.

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζητούν μια τιμή που θα πιέσει έντονα τα έσοδα της Μόσχας, λέγοντας πως οι προτάσεις για πλαφόν στα 62 δολάρια είναι πολύ «γενναιόδωρες».

Από την πλευρά της, η Ελλάδα και άλλες ναυτιλιακές χώρες υποστηρίζουν μια υψηλότερη τιμή.

Τα 60 δολάρια μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές αγοράς του ρωσικού πετρελαίου.

Το αργό των Ουραλίων -η κύρια εξαγωγή πετρελαίου της Ρωσίας- έφτασε τα 50 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημειώνεται πως μια συμφωνία για το πλαφόν στα 60 δολάρια θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και να έχει έγκριση από την ομάδα των G7. Αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων ανέφερε πως το πλαφόν των 60 δολαρίων βρίσκεται εντός του ορίου των G7.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπορέλ: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η Γαλλία προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο στον τομέα της ενέργειας τους χειμερινούς μήνες