Σουηδία για Nord Stream: Σαμποτάζ οι διαρροές στους αγωγούς - Βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουηδία για Nord Stream: Σαμποτάζ οι διαρροές στους αγωγούς - Βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών
Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν στους κατεστραμμένους αγωγούς του Nord Stream, ανακοίνωσε Σουηδός εισαγγελέας.

Ερευνητές βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στους κατεστραμμένους αγωγούς αερίου Nord Stream, επιβεβαιώνοντας ότι έγινε σαμποτάζ, δήλωσε σήμερα Σουηδός εισαγγελέας.

Οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας ερευνούν τέσσερις τρύπες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

«Η ανάλυση, που έγινε, έδειξε ίχνη εκρηκτικών σε αρκετά από τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν», αναφέρεται σε δήλωση της Σουηδικής Εισαγγελικής Αρχής. «Η έρευνα είναι πολύ περίπλοκη και συνολική. Η συνεχιζόμενη εξέταση θα καθορίσει αν μπορούν να ταυτοποιηθούν ύποπτοι», προστίθεται.

Το γραφείο του εισαγγελέα Ματς Λιούνκβιστ, ο οποίος έχει αναλάβει την προκαταρκτική έρευνα για την καταστροφή των αγωγών που διεξάγεται στη Σουηδία, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

«Ο Nord Stream 1 ίσως αχρηστεύθηκε για πάντα»

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι o αγωγός Nord Stream 1 θα καταστεί μη λειτουργικός για πάντα μετά από τις μεγάλες διαρροές που σημειώθηκαν στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επιδιορθωθούν γρήγορα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στους αγωγούς και θα προκαλέσει διάβρωση, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τις ίδιες πηγές.

Το χρονικό

Στις 26 Σεπτεμβρίου, σε δύο τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 σημειώθηκαν διαρροές αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, βορειοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ. Στη συνέχεια, σημειώθηκε διαρροή σε μια από τις γραμμές του αγωγού Nord Stream 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας νοτιοανατολικά του νησιού. Σεισμολογικοί σταθμοί στη Σουηδία και τη Δανία κατέγραψαν ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις στην ίδια περιοχή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό «συμμετείχε στο σχεδιασμό, την παροχή και την εκτέλεση τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου για την υπονόμευση των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι είχαν συμφέρον να σαμποτάρουν τον αγωγό Nord Stream.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνά την υπόθεση των διαρροών από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 και έχει δηλώσει πως υποψιάζεται ότι ενέργεια δολιοφθοράς βρίσκεται πίσω από τη ζημιά, η οποία εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας. Ο υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας δήλωσε πως είναι «πολύ πιθανό» η επίθεση στους αγωγούς να έγινε εσκεμμένα από κάποιο κρατικό παράγοντα.

Αφότου εντοπίσθηκαν οι διαρροές αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν υπαινιχθεί πως η Δύση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ουάσινγκτον έχει να κερδίσει από τις ζημιές στους αγωγούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Amazon: Ξεκίνησαν οι απολύσεις - «Θα συνεχιστούν και το 2023»

Twitter: Ο Μασκ «κλείδωσε» εκτός γραφείων τους εργαζομένους - Μαζικές παραιτήσεις μετά το τελεσίγραφο

Πορτογαλία: Νομοσχέδιο για φορολόγηση των «υπερκερδών» των εταιρειών τροφίμων

gazzetta
gazzetta reader insider insider