Επιμένει ο Ζελένσκι για την έκρηξη στην Πολωνία: «Δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο»

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιμένει ο Ζελένσκι για την έκρηξη στην Πολωνία: «Δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

Τελευταία ενημέρωση 19.53

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η χθεσινή έκρηξη προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο, ενώ τόνισε ότι βασίζει τα συμπεράσματά του σε αναφορές του ουκρανικού στρατού τις οποίες «δεν μπορεί παρά να εμπιστευθεί».

Διαβάστε ακόμα - ΗΠΑ: Ουκρανικός ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία - Οι ευθύνες βαραίνουν τη Ρωσία

Παράλληλα ο Ζελένσκι ανέφερε πως η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στον τόπο της έκρηξης και να επιτραπεί σε ουκρανούς εμπειρογνώμονες να μεταβούν στο σημείο. «Έχουμε δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα; Βεβαίως», είπε.

Μπάιντεν: Ουκρανικός ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία - Διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ - Διαψεύδει και το Κρεμλίνο

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από τη ρωσική πλευρά, αναφερόμενος στο χθεσινό πυραυλικό πλήγμα σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο βομβαρδισμός ουκρανικών υποδομών κοντά στα σύνορα ήταν μια σκόπιμη πρόκληση που έγινε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προκύψει μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κοινοβούλιο.

«Λήξη συναγερμού» από τον Στόλντενμπεργκ

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τετάρτη, o γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στο χθεσινό πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία που σήμανε παγκόσμιο συναγερμό, υπογράμμισε πως «προήλθε πιθανότατα από την ουκρανική αεράμυνα», με την κατάσταση να φαίνεται πως βαίνει προς αποκλιμάκωση και τους τόνους να πέφτουν.

«Η προκαταρκτική ανάλυσή μας δείχνει ότι το περιστατικό πιθανότατα προκλήθηκε από έναν ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων Cruise», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της βορειοαντλαντικής συμμαχίας, κάνοντας γνωστό ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την ενεργοποίηση του άρθρου 4.

Πολωνία: Έντρομοι οι κάτοικοι του χωριού όπου εξερράγη ο πύραυλος - Μετράνε τις πληγές τους

Παράλληλα, επεσήμανε πως η έρευνα του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη και «δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης επίθεσης» ενώ «δεν ευθύνεται, όμως, η Ουκρανία για το περιστατικό» καθώς «η Ρωσία έχει την απόλυτη ευθύνη, όσο συνεχίζει τον παράνομο αυτό πόλεμο», όπως πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του ΝΑΤΟ» έσπευσε να συμπληρώσει ο ΓΓ της Συμμαχίας.

Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Πολωνός πρέσβης στη Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη στη Μόσχα, την επομένη της εκτόξευσης ενός πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία, σε ένα συμβάν που ενίσχυσε τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη διάχυσή του.

«Ο Πολωνός πρέσβης καλείται στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Πολωνία ότι αντέδρασε με «απολύτως υστερικό» τρόπο στο χθεσινό περιστατικό, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν πύραυλο στην ανατολική Πολωνία.

Βαρσοβία και ΝΑΤΟ ανέφεραν σήμερα ότι πιθανότατα επρόκειτο για ένα «θλιβερό ατύχημα» που συνέβη από ουκρανικό πύραυλο και όχι, όπως αρχικά υπαινίχθηκαν ορισμένες αναφορές, από τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Ουκρανικός ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία - Διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ - Διαψεύδει και το Κρεμλίνο

Μόσχα: Προβοκάτσια με στόχο την κλιμάκωση οι αναφορές για «ρωσικούς πυραύλους στην Πολωνία»

gazzetta
gazzetta reader insider insider