Ζελένσκι: Ρωσικοί οι πύραυλοι που χτύπησαν την Πολωνία - Πρέπει να δράσουμε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζελένσκι: Ρωσικοί οι πύραυλοι που χτύπησαν την Πολωνία - Πρέπει να δράσουμε
Σίγουρος πως οι δύο νεκροί στην Πολωνία ήταν αποτέλεσμα της εκτόξευσης ρωσικών πυραύλων εμφανίστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι πύραυλοι που έπληξαν την Πολωνία, μια χώρα του ΝΑΤΟ ήταν ρωσικοί και μία «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

«Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία», σημείωσε ο Ζελένσκι, χωρίς να παρέχει περισσότερα στοιχεία για τα χτυπήματα από τη στιγμή που η Ρωσία αρνήθηκε ότι εκτόξευσε πυραύλους στην Πολωνία.

«Όσο περισσότερο η Ρωσία αισθάνεται ατιμωρησία, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά στους ρωσικούς πυραύλους. Να εκτοξεύσει πυραύλους σε έδαφος του ΝΑΤΟ! Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να δράσουμε», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Έντονη καταδίκη

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα τόνισε απόψε πως «κάθε σπιθαμή εδάφους (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατευθεί». «Η Λιθουανία είναι σε στενή επαφή με την φίλη Πολωνία. Η Λιθουανία εκφράζει την ισχυρή αλληλεγγύη της προς την Πολωνία. Κάθε σπιθαμή εδάφους (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατευθεί», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα τόνισε πως εάν επιβεβαιωθεί ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, θα πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας. «Αν η Πολωνία επιβεβαιώσει ότι πύραυλοι έπληξαν το έδαφός της, αυτό θα συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση από τη Ρωσία», ανέφερε ο Φιάλα σε ανάρτησή του στο Twitter. «Υποστηρίζουμε σθεναρά τη σύμμαχό μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας «στον απόηχο του πυραύλου που έπληξε το έδαφος της Πολωνίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και κάλεσε τη Μόσχα να εξηγήσει τι συνέβη στην ανατολική Πολωνία. «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τους ρωσικούς πυραύλους στην Πολωνία. Η Ρωσία πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter και αναφερόμενος επίσης στις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, συμπλήρωσε: «Οι παράλογες επιθέσεις σε υποδομές πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η απερισκεψία της Ρωσίας ξεφεύγει από κάθε έλεγχο».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητικά» τα νέα από την Πολωνία, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λετονίας Άρτις Πάμπρικς εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο πολωνικό έδαφος.

Τι προβλέπει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται ως ο «πυρήνας» της συμμαχίας, όταν ένα κράτος μέλος δέχεται ένοπλη επίθεση, τα υπόλοιπα οφείλουν να το υπερασπιστούν λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα.

«Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών σε Ευρώπη ή Βόρεια Αμερική θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, σε τέτοια περίπτωση κάθε Μέρος θα ασκήσει το υπό του άρθρου 51 υπθ Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζόμενο δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας και θα συνδράμει το Μέρος ή τα Μέρη που υφίστανται την επίθεση με την άμεση λήψη τόσο ατιμικών όσο και συλλογικών μέτρων που θεωρούνται αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλης βίας προς αποκατάσταση και διατήρηση της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού. Πάσα ένοπλη επίθεση και κάθε μέτρο που λαμβάνεται ως συνέπεια αυτής, θα έρχονται αμέσως σε γνώσξ του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάσταση και διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 5.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μόσχα: Προβοκάτσια με στόχο την κλιμάκωση οι αναφορές για «ρωσικούς πυραύλους στην Πολωνία»

ΟΗΕ: Βασανιστήρια τόσο από τους Ρώσους όσο και από τους Ουκρανούς στους αιχμαλώτους του πολέμου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινιάζει την Αποστολή Στρατιωτικής Συνδρομής για την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider