Βρετανία: Αθωώθηκαν ακτιβιστές της Greenpeace που μπλόκαραν την άφιξη ρωσικού τάνκερ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Αθωώθηκαν ακτιβιστές της Greenpeace που μπλόκαραν την άφιξη ρωσικού τάνκερ
Η βρετανική δικαιοσύνη αθώωσε σήμερα δέκα ακτιβιστές της Greenpeace που εμπόδισαν ένα φορτηγό πλοίο, φορτωμένο με ρωσικό ντίζελ, να δέσει σε αγγλικό λιμάνι, θεωρώντας ότι η εισβολή στην Ουκρανία ισοδυναμεί με «τρομοκρατία».

Η βρετανική δικαιοσύνη αθώωσε σήμερα δέκα ακτιβιστές της Greenpeace που εμπόδισαν ένα φορτηγό πλοίο, φορτωμένο με ρωσικό ντίζελ, να δέσει σε αγγλικό λιμάνι, θεωρώντας ότι η εισβολή στην Ουκρανία ισοδυναμεί με «τρομοκρατία», μια απόφαση που ενδέχεται να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο.

Οι ακτιβιστές διώκονταν για παρεμπόδιση νόμιμης δραστηριότητας, επειδή τον περασμένο Μάιο κατέλαβαν τον προβλήτα ενός τερματικού σταθμού στις εκβολές του Τάμεση. Όμως ο δικαστής Κρίστοφερ Ουίλιαμς, του δικαστηρίου του Τσέλμσφορντ, στο βορειοανατολικό Λονδίνο, τους απάλλαξε από τις κατηγορίες εξηγώντας, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ότι «η εκφόρτωση του πετρελαίου συνιστούσε πιθανό αδίκημα».

«Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία να μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατία», σχολίασε. Εκτίμησε επίσης ότι στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει επίκληση της νομοθεσίας που ψήφισε η Βρετανία το 2000 για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

«Είναι η πρώτη φορά που βρετανικό δικαστήριο δέχεται το επιχείρημα ότι ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατία», ανέφερε η Greenpeace στην ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι η απόφαση μπορεί να έχει «συνταρακτικές συνέπειες για τη βρετανική ενεργειακή πολιτική».

Η Βρετανία δεσμεύτηκε τον Μάρτιο ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα σταματήσει τις εισαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όμως η Greenpeace ζητά να επεκταθεί το εμπάργκο σε όλα τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

G7: Τι αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν για Ουκρανία, πετρέλαιο και Βόρεια Κορέα

Πούτιν: Αναπόφευκτη η αντιπαράθεση με τους ναζί της Ουκρανίας - «Πυρά» από Βρετανία

The Times: Oι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι που έπεισαν τον Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider