Ο γηραιότερος κρατούμενος στο Γκουαντάναμο απελευθερώθηκε και επέστρεψε στο Πακιστάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο γηραιότερος κρατούμενος στο Γκουαντάναμο απελευθερώθηκε και επέστρεψε στο Πακιστάν
Κρατήθηκε επί 18 χρόνια χωρίς να δικαστεί, με την υποψία ότι διατηρούσε δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Ο γηραιότερος κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, ένας Πακιστανός που κρατήθηκε επί 18 χρόνια χωρίς να δικαστεί, με την υποψία ότι διατηρούσε δεσμούς με την Αλ Κάιντα, επέστρεψε σήμερα στη χώρα του, ανακοίνωσαν το Πακιστάν και οι ΗΠΑ.

Ο Σαϊφουλάχ Παράτσα, ένας επιχειρηματίας από το Καράτσι, συνελήφθη στην Ταϊλάνδη τον Ιούλιο του 2003 και μεταφέρθηκε αρχικά στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Μπάγκραμ, στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια, τον επόμενο χρόνο, στη φυλακή του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

«Χαιρόμαστε που ένας Πακιστανός πολίτης, κρατούμενος στο εξωτερικό, επανενώθηκε με την οικογένειά του» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν στην ανακοίνωσή του.

Στα 75 του, ο Παράτσα ήταν ο γηραιότερος κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve που ασχολήθηκε με την περίπτωσή του. Δεν του ασκήθηκε ποτέ δίωξη από τις αμερικανικές αρχές.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τον επαναπατρισμό του Παράτσα αναφέροντας ότι δεν ήταν πλέον αναγκαία η κράτησή του για να προστατευθεί η χώρα από μια «σημαντική απειλή» για την ασφάλειά της.

Στη φυλακή του Γκουαντάναμο, παραμένουν σήμερα 35 κρατούμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider