Προς αποχή οι συμβολαιογράφοι εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στα Κτηματολογικά Γραφεία

Newsroom
Μοιράσου το
Προς αποχή οι συμβολαιογράφοι εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στα Κτηματολογικά Γραφεία
Ζητούν άμεση νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο του νομικού ελέγχου από τα Κτηματολογικά Γραφεία, αλλά και να στελεχωθούν άμεσα με έμπειρο και κατάλληλο προσωπικό.

Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων, αποφασίστηκε ότι εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας και δεν παραμείνει μη υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή πράξεων προς καταχώριση οι συμβολαιογράφοι θα κατέλθουν σε αποχή από τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και τους πλειστηριασμούς.

Επισημάνθηκε κατά την γενική συνέλευση ότι σημειώνονται πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταχώριση των συμβολαίων που πολλές φορές υπερβαίνουν ακόμη και το έτος, όπως καθυστερήσεις σημειώνονται και στην χορήγηση των απαιτούμενων πιστοποιητικών.

Ακόμα, οι συμβολαιογράφοι ζητούν άμεση νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο του νομικού ελέγχου από τα Κτηματολογικά Γραφεία, αλλά και να στελεχωθούν άμεσα με έμπειρο και κατάλληλο προσωπικό.

Δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι η δυσλειτουργία στο Κτηματολόγιο επηρεάζει πλέον την ασφάλεια και την ταχύτητα των συναλλαγών και πλήττει έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, που είναι οι αγοραπωλησίες ακινήτων.

Παράλληλα, ανέφεραν ότι αναγκαίο είναι να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες και μέτρα προκειμένου να συμβάλουν σε μία εύρυθμη, ασφαλή και ευρωπαϊκού επιπέδου λειτουργία του Κτηματολογίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider