Η Αϊτή ζητεί βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα εν μέσω του αποκλεισμού εγκαταστάσεων καυσίμων από συμμορίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Αϊτή ζητεί βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα εν μέσω του αποκλεισμού εγκαταστάσεων καυσίμων από συμμορίες
Συμμορίες απέκλεισαν την είσοδο στον τερματικό σταθμό Βαρό, προκαλώντας τεράστια έλλειψη ντίζελ και βενζίνης και παραλύοντας τη δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, κάλεσε χθες Τετάρτη τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής, καθώς ο αποκλεισμός από συμμορίες τερματικού σταθμού καυσίμων που αποτελεί κλειδί για τον εφοδιασμό της χώρας προκαλεί τεράστιες ελλείψεις, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της παροχής πόσιμου νερού.

Τον περασμένο μήνα, συμμορίες απέκλεισαν την είσοδο στον τερματικό σταθμό Βαρό, προκαλώντας τεράστια έλλειψη ντίζελ και βενζίνης και παραλύοντας τη δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν το σαββατοκύριακο ξέσπασμα χολέρας, που συχνά εξαπλώνεται από μολυσμένο νερό.

«Ζητώ από όλη τη διεθνή κοινότητα, όλες τις χώρες που είναι φίλες της Αϊτής, να σταθούν στο πλευρό μας και να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε ο κ. Ανρί κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

«Χρειαζόμαστε να φθάσουν πόσιμο νερό και φάρμακα σε ασθενείς καθώς επιστρέφει η χολέρα, (χρειαζόμαστε) τα εργοστάσια που παράγουν πόσιμο νερό να επαναλειτουργήσουν. Χρειαζόμαστε γιατροί και νοσοκόμες (...) να φθάνουν στα νοσοκομεία».

Δεν ανέφερε ωστόσο τι είδους βοήθεια θέλει να λάβει η κυβέρνησή του συγκεκριμένα.

Ο αποκλεισμός των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων άρχισε μετά την ανακοίνωσή του πως η κυβέρνηση καταργεί την επιδότηση των καυσίμων, που συνεπάγεται νέα μεγάλη αύξηση της τιμής τους. Η αναγγελία προκάλεσε οργή σε πολλούς Αϊτινούς, που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα διότι οι τιμές βασικών αγαθών έχουν απογειωθεί.

Ο αϊτινός πρωθυπουργός επέμεινε χθες ότι η επιδότηση των καυσίμων έχει κόστος που δεν αντέχει το δημόσιο.

«Όταν επιδοτούμε μόνο ένα προϊόν, προς όφελος μιας ομάδας ανθρώπων, δεν έχουμε τρόπο να βοηθήσουμε τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο», «δεν μένουν χρήματα για να επιδοτήσουμε τα τρόφιμα ώστε να μειωθεί η τιμή τους», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider