ΗΠΑ: Στόχος για παραγωγή 15 GW αιολικής ενέργειας σε πλωτές υπεράκτιες πλατφόρμες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Στόχος για παραγωγή 15 GW αιολικής ενέργειας σε πλωτές υπεράκτιες πλατφόρμες
Tα 15 GW θα παρέχουν επαρκή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια σπίτια.

Στόχο για παραγωγή 15 GW αιολικής ισχύος μέχρι το 2035 με πλωτά υπεράκτια μέσα βάζει ο Λευκός Οίκος σύμφωνα με ανακοίνωση του, καθώς προσπαθεί να ανταγωνιστεί την Ευρώπη και την Ασία στον αναπτυσσόμενο αυτό κλάδο.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις ξεκινά συντονισμένες ενέργειες για την ανάπτυξη νέων πλωτών υπεράκτιων αιολικών πλατφορμών, μιας αναδυόμενης τεχνολογίας καθαρής ενέργειας που θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να πρωτοστατήσουν στα υπεράκτια αιολικά», αναφέρεται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι τα 15 GW θα παρέχουν επαρκή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια σπίτια. Βασίζεται στον στόχο της κυβέρνησης να φτάσει 30 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2030, μια υπάρχουσα φιλοδοξία που θα ικανοποιηθεί κυρίως μέσα από εγκαταστάσεις σταθερού πυθμένα.

«Η μεταφορά της πλωτής υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας σε κλίμακα θα ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες για υπεράκτια αιολική ενέργεια στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια και του Όρεγκον, στον Κόλπο του Μέιν και πέραν αυτής», πρόσθεσε.
Οι πλωτές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες διαφέρουν από τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σταθερού πυθμένα, οι οποίες έχουν την βάση τους στον πυθμένα της θάλασσας. Ένα πλεονέκτημα των πλωτών τουρμπινών είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν σε πολύ βαθύτερα νερά σε σύγκριση με εκείνες με σταθερό πυθμένα.

«Η αξιοποίηση της ισχύος σε ύδατα βάθους εκατοντάδων έως χιλιάδων ποδιών απαιτεί πλωτή υπεράκτια αιολική τεχνολογία - ανεμογεννήτριες τοποθετημένες σε πλωτή βάση ή πλατφόρμα που είναι αγκυρωμένη στον βυθό της θάλασσας με γραμμές πρόσδεσης», ανέφερε ένα ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Εσωτερικών. «Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι από τις μεγαλύτερες περιστρεφόμενες μηχανές που κατασκευάστηκαν ποτέ».

Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από μεγάλες εταιρείες έχουν κάνει πρόοδο στον τομέα των πλωτών υπεράκτιων αιολικών.

O διεθνής ανταγωνισμός

Το 2017, η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Equinor - σημαντικός «παίκτης» στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο - λειτούργησε το Hywind Scotland, μια εγκατάσταση πέντε στροβίλων, 30 MW που αποκαλεί το «πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο».

Πέρυσι σημειώθηκαν επίσης ορισμένες σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο.

Τον Αύγουστο του 2021, η RWE Renewables και η Kansai Electric Power υπέγραψαν συμφωνία σύμφωνα με την οποία οι δύο επιχειρήσεις «μελετούν από κοινού τη σκοπιμότητα μεγάλης κλίμακας πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων» σε ύδατα ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας.

Η νορβηγική εταιρεία Statkraft ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκίνησε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς σχετικά με ένα μεγάλο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στα ανοικτά των ακτών του Αμπερντίν της Σκωτίας. Και λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2021, ανακοινώθηκαν σχέδια για τρεις μεγάλες υπεράκτιες αιολικές αναπτύξεις στην Αυστραλία - δύο από τις οποίες πρόκειται να ενσωματώσουν τεχνολογία πλωτής αιολικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διευκρίνιση ΕΛΕΤΑΕΝ για κέρδη αιολικών παρκών

Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση των Αιολικό Βιαννού ΑΕ και Ηλιακό Πάρκο Ζακαθού ΑΕ από την Δομική Ενεργειακή

gazzetta
gazzetta reader insider insider