CNBC: Η δεκαετία του 2020 χειρότερη από αυτή του 1970

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
CNBC: Η δεκαετία του 2020 χειρότερη από αυτή του 1970
Καθόλου αισιόδοξες οι προβλέψεις του ιστορικού Νίαλ Φέργκιουσον, στο Ambrosetti Forum στην Ιταλία.

Ο ιστορικός Νίαλ Φέργκιουσον προειδοποίησε ότι ο κόσμος προχωρά υπνοβατώντας, σε μια εποχή πολιτικών και οικονομικών αναταραχών παρόμοια με τη δεκαετία του 1970 - μόνο που θα είναι χειρότερα.

Μιλώντας στο CNBC στο Ambrosetti Forum στην Ιταλία, ο Φέργκιουσον είπε ότι τα καταλυτικά γεγονότα είχαν ήδη συμβεί για να πυροδοτήσουν μια επανάληψη της δεκαετίας του '70, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από οικονομικούς κλυδωνισμούς, πολιτικές συγκρούσεις και εμφύλιες αναταραχές. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η σοβαρότητα αυτών των κραδασμών ήταν πιθανό να είναι μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη.

«Τα συστατικά της δεκαετίας του 1970 είναι ήδη στη θέση τους», δήλωσε στο CNBC ο Φέργκιουσον, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Hoover, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Τα λάθη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής του περασμένου έτους, που οδήγησαν σε αυτόν τον πληθωρισμό, μοιάζουν πολύ με τη δεκαετία του '60», είπε, παρομοιάζοντας τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών με τον έντονα υψηλό πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970.

«Και, όπως το 1973, έχουμε έναν πόλεμο», συνέχισε, αναφερόμενος στον Αραβο-Ισραηλινό Πόλεμο του 1973 - γνωστός και ως Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ - μεταξύ του Ισραήλ και ενός συνασπισμού αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία.

Όπως και με τον σημερινό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αραβο-Ισραηλινός πόλεμος του 1973 οδήγησε σε διεθνή εμπλοκή τις τότε υπερδυνάμεις, τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ, πυροδοτώντας μια ευρύτερη ενεργειακή κρίση. Μόνο που εκείνη τη φορά, η σύγκρουση κράτησε μόλις 20 ημέρες. Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πλέον εισέλθει στον έκτο μήνα της, υποδηλώνοντας ότι τυχόν επιπτώσεις στις ενεργειακές αγορές θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες.

«Αυτός ο πόλεμος διαρκεί πολύ περισσότερο από τον πόλεμο του 1973, επομένως το ενεργειακό σοκ που προκαλεί θα είναι στην πραγματικότητα πιο διαρκές», είπε ο Φέργκιουσον.

Η δεκαετία του 2020 χειρότερη από τη δεκαετία του 1970

Οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες συναγωνίζονται για να μετριάσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κρίσης, αυξάνοντας τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και μειώνοντας την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Αλλά ο Φέργκιουσον, ο οποίος έχει συγγράψει 16 βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου "Doom: The Politics of Catastrophe", είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι τρέχουσες κρίσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

«Γιατί να μην είναι τόσο άσχημα όσο τη δεκαετία του 1970;» ανέφερε. « Ας εξετάσουμε την πιθανότητα η δεκαετία του 2020 να είναι στην πραγματικότητα χειρότερη από τη δεκαετία του 1970».

Μεταξύ των λόγων για αυτό, παρέθεσε ότι είναι επί του παρόντος η χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας, τα υψηλότερα επίπεδα χρέους και τα λιγότερο ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία τώρα σε σύγκριση με πριν από 50 χρόνια.

Η πλάνη των παγκόσμιων κρίσεων

Στους ανθρώπους αρέσει να πιστεύουν ότι τα παγκόσμια σοκ συμβαίνουν με κάποιο βαθμό τάξης ή προβλεψιμότητας. Αλλά αυτό, είπε ο Φέργκιουσον, είναι μια πλάνη.

Στην πραγματικότητα, αντί να κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλη την ιστορία, οι καταστροφές τείνουν να συμβαίνουν μη γραμμικά και ταυτόχρονα, είπε.

«Οι διανομές στην ιστορία δεν είναι πραγματικά φυσιολογικές, ειδικά όταν πρόκειται για πράγματα όπως πόλεμοι και οικονομικές κρίσεις ή, εν προκειμένω, πανδημίες», είπε ο Φέργκιουσον.

«Ξεκινάτε με μια πανούκλα - ή κάτι που δεν βλέπουμε πολύ συχνά, μια πραγματικά μεγάλη παγκόσμια πανδημία - που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους και διαταράσσει την οικονομία με όλους τους τρόπους. Ακολουθεί ένα μεγάλο σοκ στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Και μετά προσθέτεις το γεωπολιτικό σοκ».

Αυτός ο λάθος υπολογισμός οδηγεί τους ανθρώπους να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι και, τελικά, απροετοίμαστοι να χειριστούν μεγάλες κρίσεις, είπε.

«Στα κεφάλια τους, ο κόσμος είναι ένα σωρό μέσοι όροι και δεν είναι πιθανό να υπάρξουν πραγματικά άσχημα αποτελέσματα. Αυτό οδηγεί τους ανθρώπους… να είναι κάπως υπεραισιόδοξοι», είπε.

Για παράδειγμα, ο Φέργκιουσον είπε ότι ρώτησε τους συμμετέχοντες στο Ambrosetti - ένα φόρουμ στην Ιταλία στο οποίο συμμετείχαν πολιτικοί ηγέτες και η επιχειρηματική ελίτ - και βρήκε ότι πολλοί λίγοι αναμένουν μείωση των επενδύσεων στην Ιταλία τους επόμενους μήνες.

«Πρόκειται για μια χώρα που οδεύει προς την ύφεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ενέργεια με το δελτίο

gazzetta
gazzetta reader insider insider