Ζαπορίζια: Η Ρωσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο ουκρανικής «πρόκλησης» - Έφτασε ο ΔΟΑΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζαπορίζια: Η Ρωσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο ουκρανικής «πρόκλησης» - Έφτασε ο ΔΟΑΕ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΔΟΑΕ και επιθυμεί η αποστολή του να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό.

Τελευταία Ενημέρωση 15:00

Για το ενδεχόμενο μιας «πρόκλησης» από την Ουκρανία εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ανησυχεί η Ρωσία, ενόψει της επίσκεψης σε αυτό αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

«Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο μιας πρόκλησης από την ουκρανική πλευρά, με δεδομένο ότι ο βάρβαρος και προκλητικός βομβαρδισμός δεν έχει σταματήσει», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΔΟΑΕ και επιθυμεί η αποστολή του να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΔΟΑΕ δήλωσε ότι η αποστολή περιμένει σε ουκρανικό σημείο ελέγχου έπειτα από νέους βομβαρδισμούς, αλλά παραμένει αποφασισμένη να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό σήμερα.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πόλη Ενερχοντάρ, καταλήφθηκε από τις δυνάμεις της Μόσχας τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να συνδέεται με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και να τον διαχειρίζονται υπάλληλοι της ουκρανικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Έφτασε η αντιπροσωπεία του ΔΟΑΕ

Επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έφθασαν σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε την ομάδα του ΔΟΑΕ να φθάνει στον σταθμό σε μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή με ισχυρή παρουσία Ρώσων στρατιωτών σε κοντινή απόσταση. Η αντιπροσωπεία είχε αντιμετωπίσει καθυστερήσεις έπειτα από πληροφορίες για συγκρούσεις νωρίτερα σήμερα γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο κατέλαβε η Μόσχα τον Μάρτιο.

Τρεις Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν

Αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τους Ρώσους στο υπό ρωσικό έλεγχο τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια στην Ουκρανία δήλωσε πως Ρώσοι στρατιώτες αιχμαλώτισαν τρεις Ουκρανούς στρατιώτες σήμερα στη διάρκεια αυτού που αποκάλεσε επίθεση εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ δήλωσε πως τα επίπεδα ακτινοβολίας στον σταθμό παραμένουν σε κανονικά επίπεδα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε νωρίτερα ότι απώθησε μια ουκρανική προσπάθεια κατάληψης του σταθμού, λίγες ώρες πριν από μια προγραμματισμένη επίσκεψη εκεί αντιπροσωπείας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζαπορίζια: Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο διαρκούς παρουσίας στον πυρηνικό σταθμό

Ουκρανία: Έκλεισε ένα αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια μετά από ρωσικό βομβαρδισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider