Κορονοϊός: Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί – Στο τραπέζι η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί – Στο τραπέζι η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων
Σημαντική αύξηση των διαγνώσεων αναμένεται σήμερα, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 20.000.

Σήμερα Τρίτη (28/6), συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορονοϊού, αντί της καθιερωμένης συνεδρίασης της Τετάρτης. Οι ειδικοί αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι τις εξελίξεις αναφορικά με την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα λήψης περιοριστικών μέτρων στην παρούσα φάση.

Οι ειδικοί επιμένουν στην ανάδειξη της ατομικής ευθύνης και στις συστάσεις τους προς τους ευάλωτους πολίτες για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.

Εντωμεταξύ σημαντική αύξηση των διαγνώσεων αναμένεται σήμερα, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 20.000.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής - Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. «Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%, ενώ αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός, με ήπια αύξηση της τάξης του 3%.

«Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης. Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)», ανέφερε ο καθηγητής.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε τη Δευτέρα ότι, με βάση και δεδομένα από άλλες χώρες, το έκτο κύμα της πανδημίας δεν θα πιέσει το ΕΣΥ και έτσι δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν μέτρα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι πιθανολογείται πως θα υπάρξει μια πίεση στο σύστημα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί «με ήπιο τρόπο» αν χρειαστεί να εφαρμοστούν κάποια μέτρα, τα οποία δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν σε συγκεκριμένες ομάδες.

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση δεν είναι έκτακτη αλλά προγραμματίστηκε σήμερα αντί για αύριο λόγω έκτακτων υποχρεώσεων ορισμένων μελών της επιτροπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζανάκης: Θα φτάσουμε 30.000 κρούσματα – Μετά τις 15 Ιουλίου η κορύφωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider