Μπάιντεν: Κάλεσμα στους πετρελαϊκούς «κολοσσούς» να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Κάλεσμα στους πετρελαϊκούς «κολοσσούς» να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές
«Οι εταιρείες πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να αυξήσουν την προσφορά βενζίνης, ντίζελ και άλλου διυλισμένου προϊόντος», αναφέρεται στην επιστολή.

Κάλεσμα προς τις πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέγοντας ότι πρέπει να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βάρους των υψηλών τιμών στους καταναλωτές.

«Σε περίοδο πολέμου τα ιστορικά υψηλά περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων που μετακυλίονται απευθείας σε αμερικανικές οικογένειες δεν είναι αποδεκτά», είπε ο πρόεδρος σε επιστολή του προς τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil και Chevron.

«Οι εταιρείες πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να αυξήσουν την προσφορά βενζίνης, ντίζελ και άλλου διυλισμένου προϊόντος», αναφέρεται στην επιστολή.

Το κάλεσμα του Μπάιντεν έρχεται καθώς το υπερβολικά υψηλό κόστος ενέργειας ενισχύει τις πληθωριστικές ανησυχίες σε ολόκληρη την οικονομία. Ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 5 δολάρια το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά, σύμφωνα με το CNBC.

Ο εθνικός μέσος όρος είναι τώρα στα 5,014 δολάρια, είναι 54 σεντς περισσότερα από ό,τι πριν από ένα μήνα και 1,94 δολάρια περισσότερα από πέρυσι.

Ο Μπάιντεν προανήγγειλε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα εύλογα και κατάλληλα εργαλεία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και τις αρχές έκτακτης ανάγκης για να αυξήσει την ικανότητα και την παραγωγή των διυλιστηρίων βραχυπρόθεσμα».

Η ικανότητα διύλισης έχει μειωθεί από τότε που επικράτησε η πανδημία, γεγονός που αποτελεί παράγοντα συμβολής στην ταχεία άνοδο των τιμών των καυσίμων. Η ζήτηση επέστρεψε καθώς οι οικονομίες «ανοίγουν» και πάλι και οι άνθρωποι ταξιδεύουν ξανά, αλλά η προσφορά παραμένει περιορισμένη.

Το πλαίσιο των κυρώσεων στην Ρωσία έχει επιδεινώσει την ανισορροπία, με την Ευρώπη να αναζητά πλέον καύσιμα αλλού.

Τα διυλιστήρια δεν μπορούν απλώς να αυξήσουν την παραγωγή και τα ποσοστά αξιοποίησης είναι ήδη πάνω από 90%. Επιπλέον, ορισμένα διυλιστήρια αναδιαμορφώνονται τώρα για να παράγουν εναλλακτικά προϊόντα όπως τα βιοκαύσιμα.

Ο Μπάιντεν σημείωσε στην επιστολή του ότι η έλλειψη διύλισης είναι μια «παγκόσμια πρόκληση και παγκόσμια ανησυχία», με περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την παγκόσμια χωρητικότητα εκτός λειτουργίας από την έναρξη της πανδημίας.

Ωστόσο, επεσήμανε την «άνευ προηγουμένου αποσύνδεση μεταξύ της τιμής του πετρελαίου και της τιμής του φυσικού αερίου».

«Από την αρχή του έτους, τα περιθώρια των διυλιστηρίων για τη διύλιση βενζίνης και ντίζελ έχουν τριπλασιαστεί και επί του παρόντος βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους που έχουν καταγραφεί ποτέ», είπε.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι την τελευταία φορά που το πετρέλαιο διαπραγματευόταν στα 120 δολάρια το βαρέλι, η μέση τιμή του φυσικού αερίου ήταν περίπου 4,25 δολάρια ανά γαλόνι.

Στον απόηχο της επιστολής του Μπάιντεν, το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται ελαφρώς χαμηλότερα, στα 118,45 δολάρια.

Η επιστολή του Αμερικανού προέδρου απευθυνόταν επίσης στους παγκόσμιους κολοσσούς BP και Shell, καθώς και στα διυλιστήρια Marathon Petroleum, Valero Energy και Phillips 66.

«Η κρίση που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αξίζει άμεσης δράσης. Οι εταιρείες σας πρέπει να συνεργαστούν με την κυβέρνησή μου για να προωθήσουν συγκεκριμένες, βραχυπρόθεσμες λύσεις που αντιμετωπίζουν την κρίση», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Οι πετρελαϊκές εταιρίες περιορίζουν την παραγωγή για να διατηρούν ψηλά τις τιμές και το κέρδος

Προειδοποίηση Μπάιντεν στις ενεργειακές επιχειρήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αίρει τους δασμούς για ηλιακά πάνελ, με στρατιωτικό νόμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider