Τουρκία: Οργισμένη απάντηση στην έκθεση του ΕΚ - «Υιοθετεί στενόμυαλες θέσεις της Ελλάδας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Οργισμένη απάντηση στην έκθεση του ΕΚ - «Υιοθετεί στενόμυαλες θέσεις της Ελλάδας»
Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην έκθεση-κόλαφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.

Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην έκθεση-κόλαφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τους ευρωβουλευτές πως «υιοθετούν αβάσιμες και στενόμυαλες απόψεις» αναφορικά με θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τονίζει πως η έκθεση του ΕΚ αποτελεί νέο παράδειγμα αποστασιοποιημένης, ιδεοληπτικής και προκατειλημμένης στάσης σε βάρος της Τουρκίας.

Παράλληλα, η τουρκική πλευρά παροτρύνει την ΕΕ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Τουρκίας και να αναζωογονήσουν τη διαδικασία προσχώρησης, χωρίς ωστόσο να παραλείπει να επιτεθεί σε βάρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας πως «το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού κοινού».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ στην έκθεση, που αγνοούν αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση.

Η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το ΕΚ έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του ΕΚ, που ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν στο ΕΚ και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, δεν προκαλεί έκπληξη. Έτσι, το ΕΚ έχει χάσει την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού κοινού.

Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση για δημοκρατία, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη χώρα μας και οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν.

Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονήσουν τη διαδικασία προσχώρησης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για την ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως τα ανθρωπιστικά θέματα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας. Είναι η εφαρμογή του Σχεδίου Επανεισδοχής.

Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική αντί για ενθαρρυντικά βήματα για αυτά τα θέματα, αποτελεί νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεοληπτικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και μόνο βλάπτει τη φήμη του ΕΚ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάδα σε Τουρκία: Το σύνολο της επιχειρηματολογίας για τα νησιά έχει απορριφθεί

Τούρκος αναλυτής μιλάει για υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο χάρη σε Rafale και Belharra

Νέο μήνυμα Κομισιόν σε Τουρκία: Αντιπαραγωγική η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider