Επαφές Ερντογάν με Φινλανδία και Στόλτενμπεργκ το Σάββατο - Παραμένει η διαφωνία για την ένταξη στο NATO

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαφές Ερντογάν με Φινλανδία και Στόλτενμπεργκ το Σάββατο - Παραμένει η διαφωνία για την ένταξη στο NATO
Σύμφωνα με το Reuters ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα μιλήσει με τη Φινλανδία, ώστε να βρεθεί μία λύση για το «βέτο» της Άγκυρας στο αίτημα ένταξης.

Με τη φινλανδική ηγεσία θα συζητήσει αύριο Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαφωνεί με την ένταξη της Φινλανδίας στο NATO, καθώς κατηγορεί την χώρα για «υπόθαλψη» ανθρώπων που ο ίδιος χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Σύμφωνα με το Reuters, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Φινλανδού προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα μιλήσει με τη Φινλανδία, ώστε να βρεθεί μία λύση για το «βέτο» της Άγκυρας στο αίτημα ένταξης στην Νατοϊκή Συμμαχία, σε μια προσπάθεια να μην διακοπούν οι διπλωματικές επαφές.

«Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό (Μαρκ Ρούτε). Αξιωματούχοι από Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μια συνάντηση (που προβλέπεται να διεξαχθεί) αύριο (Σάββατο). Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ», είπε.

«Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους. Εντούτοις επανέλαβε την εναντίωσή του στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, επειδή δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες». «Δεν μπορούμε να πούμε ΝΑΙ» στη Σουηδία και τη Φινλανδία, δήλωσε.

Σε δήλωση του σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης πως θα συνομιλήσει τηλεφωνικά και με τον επικεφαλής της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» της Τουρκίας προκειμένου να βρεθεί μια «συμφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά», και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο τόνισε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει», δηλώνοντας ότι «καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της».

Οι δύο χώρες είχαν αναφερθεί στις αρχές της εβδομάδας στο ενδεχόμενο αποστολής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Άγκυρα, όμως ο Ερντογάν τους απέτρεψε από το να επιχειρήσουν το ταξίδι.

Με πληροφορίες Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φινλανδία: Το Σάββατο σταματά η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO: Η Ρωσία αναπτύσσει νέες στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά σύνορά της

Φινλανδία για NATO: Θα απαντήσουμε στις αντιρρήσεις της Τουρκίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider