ΗΠΑ: Τον Νόμο Αμυντικής Παραγωγής ενεργοποιεί ο Μπάιντεν για τις ελλείψεις σε βρεφικό γάλα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Τον Νόμο Αμυντικής Παραγωγής ενεργοποιεί ο Μπάιντεν για τις ελλείψεις σε βρεφικό γάλα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαιτεί από τους προμηθευτές να παρέχουν τα απαραίτητα συστατικά στους κατασκευαστές βρεφικού γάλακτος πριν από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που μπορεί να έχει κάνει παραγγελίες για τα ίδια προϊόντα.

Τον Νόμο Αμυντικής Παραγωγής επικαλέστηκε την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν με σκοπό να αυξήσει την παραγωγή βρεφικού γάλακτος ως απάντηση στις πανεθνικές ελλείψεις που προκλήθηκαν από το κλείσιμο ενός βασικού εργοστασίου στο Μίσιγκαν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαιτεί από τους προμηθευτές να παρέχουν τα απαραίτητα συστατικά στους κατασκευαστές βρεφικού γάλακτος πριν από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που μπορεί να έχει κάνει παραγγελίες για τα ίδια προϊόντα.

Ο Νόμος Αμυντικής Παραγωγής δίνει στον πρόεδρο ευρεία εξουσία να απαιτεί από τις εταιρείες να δίνουν προτεραιότητα στην κατασκευή και την κατανομή των αγαθών ως απάντηση σε μια κρίση. Ο νόμος ψηφίστηκε το 1950 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.

Ο Μπάιντεν έδωσε επίσης οδηγίες στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Γεωργίας να χρησιμοποιήσουν αεροσκάφη από το υπουργείο Άμυνας για να παραλάβουν βρεφικά γάλατα από το εξωτερικό που πληρούν τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας των ΗΠΑ.

Οι γονείς σε όλη τη χώρα αγωνίζονται να βρουν γάλα για τα βρέφη τους από τότε που η Abbott Nutrition έκλεισε το εργοστάσιό της στο Sturgis του Μίσιγκαν λόγω βακτηριακής μόλυνσης. Η Abbott προχώρησε σε ανάκληση τον Φεβρουάριο της φόρμουλας γάλακτος σε σκόνη που παρασκευάζονταν στο εργοστάσιο, αφού τέσσερα βρέφη αρρώστησαν από βακτηριακές λοιμώξεις, δύο από τα οποία πέθαναν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε καταγγελία που κατατέθηκε τη Δευτέρα, επισημαίνει ότι η Abbott εισήγαγε νοθευμένη φόρμουλα για μωρά στην καταναλωτική αγορά. Η εταιρεία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν «αποφασιστικά στοιχεία» ότι η φόρμουλα της προκάλεσε την αρρώστια και τον θάνατο των βρεφών.

Η Abbot κατέληξε σε συμφωνία με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τη Δευτέρα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου υπό όρους στους οποίους περιλαμβάνεται η πρόσληψη ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για να διασφαλιστεί ότι το εργοστάσιο πληροί τα πρότυπα ασφαλείας της χώρας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να ανοίξει ξανά η εγκατάσταση του Μίσιγκαν, με την επιφύλαξη της έγκρισης του FDA, και έως και οκτώ εβδομάδες για να φτάσουν τα προϊόντα στα καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Οι ΗΠΑ παράγουν το 98% του βρεφικού γάλακτος που αγοράζουν οι Αμερικανοί γονείς. Τέσσερις κατασκευαστές - η Abbott, η Mead Johnson Nutrition, η Nestle USA και η Perrigo - κυριαρχούν στην αγορά. Όταν ένα εργοστάσιο βγαίνει εκτός λειτουργίας, η εφοδιαστική αλυσίδα διακόπτεται εύκολα.

Ο FDA έχει αυξήσει τις εισαγωγές βρεφικού γάλακτος από άλλες χώρες για να βοηθήσει στη μείωση της έλλειψης. Για να πουλήσουν βρεφικό γάλα στις ΗΠΑ, οι ξένες εταιρείες πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον FDA, την οποία ο οργανισμός θα εξετάσει για να βεβαιωθεί ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή και παρέχουν επαρκή διατροφική αξία.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί βουλευτές δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο FDA δεν έχει αρκετούς επιθεωρητές για να διασφαλίσει ότι η εισαγόμενη φόρμουλα γάλακτος είναι ασφαλής. Η βουλευτής Rosa DeLauro, πρόεδρος της Επιτροπής Πιστώσεων της Βουλής, είπε ότι ο FDA την ενημέρωσε ότι έχει μόνο εννέα επιθεωρητές για να ελέγχουν τους κατασκευαστές βρεφικών παρασκευασμάτων.

Η DeLauro εισήγαγε νομοθεσία στην Βουλή αυτή την εβδομάδα που θα παρέχει στον FDA 28 εκατ. δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για να ενισχύσει τις επιθεωρήσεις, για παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και για την αντιμετώπιση της απάτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο FDA χαλαρώνει τους κανόνες για τις εισαγωγές βρεφικού γάλακτος για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις

ΗΠΑ: Πολιτική κρίση από την έλλειψη βρεφικού γάλακτος - Μέτρα παρουσίασε ο Λευκός Οίκος

gazzetta
gazzetta reader insider insider