Ευρωπαίος Επίτροπος: «Υπάρχουν λύσεις» για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία

Newsroom
Μοιράσου το
Ευρωπαίος Επίτροπος: «Υπάρχουν λύσεις» για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία
Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, o Μπρετόν αναφέρει ότι μέσα σε ένα χρόνο θα είναι δυνατό η ΕΕ να αυξήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα.

«Υπάρχουν λύσεις, ακόμα κι αν είναι δύσκολες και ακόμα κι αν δεν θα τις συνιστούσα όλες». Αυτό υποστηρίζει, αναφερόμενος στο αν και κατά πόσο είναι εφικτή η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο Γάλλος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή Eσωτερική Aγορά.

Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, o Μπρετόν αναφέρει ότι μέσα σε ένα χρόνο θα είναι δυνατό η ΕΕ να αυξήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα και τις αγορές φυσικού αερίου κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα από χώρες όπως η Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αλγερία. Υπογραμμίζει την δυνατότητα εξοικονόμησης 10 δισ. κυβικών μέτρων με μείωση της θέρμανσης κατά 1°C ή 2°C και με περιορισμό της χρήσης κλιματιστικών, προσθέτοντας ότι η επιτάχυνση των προγραμμάτων αιολικής και ηλιακής ενέργειας και του βιομεθανίου θα απέφερε στην ΕΕ περίπου 25 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Επίσης η επέκταση ορισμένων πυρηνικών σταθμών στο Βέλγιο και τη Γερμανία θα απέφερε περίπου 12 δισ. κυβικά μέτρα ενώ ορισμένες από τις βιομηχανίες θα μπορούσαν, κατά τον Μπρετόν, να αντικαταστήσουν το μαζούτ με το φυσικό αέριο. Τέλος, η επαναλειτουργία ορισμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα - ένα ζήτημα που τίθεται στη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία - θα μπορούσε να προσφέρει το επιπλέον, σημειώνει ο Επίτροπος.

Ερωτώμενος αν εννοεί ότι η ΕΕ είναι σε θέση να κάνει χωρίς το ρωσικό αέριο μέσα σε ένα χρόνο, απαντά: «Όχι, λέω ότι προετοιμαζόμαστε για όλες τις καταστάσεις. Όλα βρίσκονται στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων λύσεων που μπορούν να βοηθήσουν τη μετάβαση στην ανεξαρτησία, αλλά δεν τις συνιστώ απαραίτητα, διότι θα ήταν αντίθετες με τους στόχους της οικολογικής μετάβασης, όπως η επαναλειτουργία στη Γερμανία των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα». Για το αν οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν, αν το ήθελαν, να αποφασίσουν τώρα για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, υποστηρίζει ότι «οι κυρώσεις λειτουργούν, αλλά πρέπει επίσης η ΕΕ να προστατεύσει τα συμφέροντά της». «Όσο περισσότερο χρόνο εξοικονομούμε, τόσο περισσότερο αέριο μπορούμε να αποθηκεύσουμε και τόσο το καλύτερο», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι δεξαμενές στην ΕΕ είναι σήμερα γεμάτες κατά 37%, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την αρχή του χειμώνα του 2021.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν περίμεναν τον πόλεμο στην Ουκρανία για να πουλήσουν σχιστολιθικό αέριο πάση θυσία» στην ΕΕ, απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσον η δέσμευση των ΗΠΑ να πωλούν στους Ευρωπαίους 50 δισ. κυβικά μέτρα LNG ετησίως έως το 2030 ή το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που εισάγουν από τη Ρωσία, θέτει την ΕΕ σε μια νέα εξάρτηση. Επισημαίνοντας, ότι τα 50 δισ. κυβικά μέτρα το 2030 αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών, τονίζει ότι στόχος είναι η Ευρώπη να είναι πλήρως ανεξάρτητη από πλευράς ενέργειας χάρη στην πράσινη μετάβαση, εφιστώντας ταυτόχρονα την προσοχή να μη μετατραπεί η εξάρτηση από το αέριο σε εξάρτηση από λίθιο ή γραφίτη, που προέρχονται από την Κίνα.

Στην παρατήρηση ότι η Γερμανία και άλλες χώρες ανθίστανται, τη στιγμή που η Επιτροπή υπερασπίζεται τον αυξημένο συντονισμό των 27 σε ενεργειακά θέματα και ζητά από κοινού αγορές φυσικού αερίου, επισημαίνει την αναγκαιότητα - τη στιγμή που η Ρωσία κατέστησε την ενέργεια υβριδικό όπλο - όσο ποτέ άλλοτε του συντονισμού των Ευρωπαίων και του εξοπλισμού τους με μια πραγματική γεωπολιτική παροχής ενέργειας και σχολιάζει: «Η Γερμανία και άλλοι έσερναν τα πόδια τους, όταν οι 27 αποφάσισαν να αγοράσουν εμβόλια μαζί, αλλά τα καταφέραμε. Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι ξανά δυνατό».

Ο Μπρετόν αναφέρει επίσης ότι δεν συμφωνεί «με την άποψη πολλών Ευρωπαίων, ότι το ΝΑΤΟ είναι η μόνη προστατευτική ασπίδα».

«Ασφαλώς το ΝΑΤΟ παραμένει ουσιαστικό και θα συνεχίσει να είναι και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχοί μας και θα παραμείνουν έτσι»,λέει, αλλά εκτιμά ότι «η ιδέα του "America First" ήταν ένα ηλεκτροσόκ», που ενισχύθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μπάιντεν, είτε με την αποχώρηση από το Αφγανιστάν χωρίς διαβούλευση είτε με την υπόθεση Aukus. «Σε ό,τι μας αφορά, και για να είμαστε καλοί εταίροι, πρέπει να ενισχύσουμε τις δικές μας ικανότητες και τη δική μας αυτονομία. Διαφορετικά εκθέτουμε τον εαυτό μας σε εξάρτηση και υποταγή. Ούτε εξάρτηση ούτε υποταγή, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας», τονίζει ο Γάλλος Επίτροπος.

Ως προς το κατά πόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να σύρουν τους Ευρωπαίους στον αγώνα τους ενάντια στην Κίνα, επισημαίνει ότι «η πολιτική της ΕΕ δεν είναι ευθυγραμμισμένη με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «επειδή η ευρωπαϊκή είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, που πρέπει να είναι ένα γεωπολιτικό εργαλείο στις σχέσεις μας, η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο». Μία διάσταση, που όπως αναφέρει, προσπαθεί να δώσει και ο ίδιος κατά τις συζητήσεις του με Κινέζους βιομήχανους, λέγοντάς τους ότι «είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά ότι πρέπει να αποδεχτούν τους κανόνες της ΕΕ», κάτι που, όπως τονίζει, «συμβαίνει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την θέσπιση του ψηφιακού κανονισμού εντός της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συρίγος: Στόχος να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας

Ρωσία: Η ενεργειακή κρίση υπερτριπλασίασε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 

Όλες οι ειδήσεις

17:51

ΗΠΑ: Αύξηση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο

17:33

Γερμανία: Αύξηση ρωσικών εισαγωγών παρά τις κυρώσεις

17:08

Aυτοκινητοβιομηχανίες: Κερδίζουν έδαφος τα οχήματα μηδενικών ρύπων στους εταιρικούς στόλους

16:53

Μιχαηλίδου: Παρατείνεται έως τις 17/8 η υποβολή αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

16:43

Κέρδη στη Wall Street, προς την 4η εβδομάδα κερδών S&P 500 και Nasdaq

16:30

Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης νέων για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης με κεφάλαιο κίνησης 14.800 ευρώ

16:21

ΗΠΑ: Πτώση στις τιμές εισαγωγών τον Ιούλιο, για πρώτη φορά φέτος

16:21

Κοζάνη: Οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη στην αυλή της 5ης Μονάδας Πτολεμαΐδας

16:18

Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών σε όλο τον Πειραιά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής

16:00

Μεντβέντεφ: «Ατυχήματα μπορούν να συμβούν και σε ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια»

15:59

Apple: Ζητά από τους προμηθευτές να κατασκευάσουν τουλάχιστον όσα iPhone έκαναν πέρυσι

15:47

ΑΑΔΕ: Ανάκληση αλκοολούχου ποτού προέλευσης Ιταλίας από το Γενικό Χημείο του Κράτους

15:44

Δεκαπενταύγουστος: Χωρίς προβλήματα η έξοδος των εκδρομέων - Έκτακτα μέτρα αστυνόμευσης

15:31

ΗΠΑ: Οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» μετοχές φαρμακευτικών με φόντο την υπόθεση Zantac

15:16

HSBC: Στα τέλη του έτους θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

15:04

Πέντε κινεζικοί όμιλοι αποσύρονται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

14:54

Attica Group: Διπλή Πιστοποίηση κατά το διεθνές πρότυπο ISO 45001:2018

14:34

ΔΥΠΑ: Από 1/9 οι εγγραφές επιτυχόντων υποψηφίων στα ΙΕΚ - Τα δικαιολογητικά

14:27

Ιράν: Η πρόταση της ΕΕ για τα πυρηνικά «θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή»

14:24

Mercedes - CATL: Deal 7,3 δισ. ευρώ στην ηλεκτροκίνηση - Δημιουργούν εργοστάσιο μπαταριών στην Ευρώπη

14:20

Γερμανία: Εντός του Σεπτεμβρίου τα προσαρμοσμένα εμβόλια κατά των παραλλαγών ΒΑ.1 και ΒΑ.5

14:15

Βρετανία: Σε «κατάσταση ξηρασίας» τμήματα της χώρας - Στέρεψε η πηγή του Τάμεση, περιορισμοί στη χρήση νερού

13:59

Ισπανία: Σε ρεκόρ από το 1984 οι τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο - Ανήλθαν στο 10,8%

13:45

Eurostat: Οι εμπορικές πτήσεις στην ΕΕ μειώθηκαν τον Ιούλιο, με εξαίρεση την Ελλάδα που αυξήθηκαν

13:35

Χατζηδάκης: Σε ποιους θα γίνει παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ - Στην τελική ευθεία οι κύριες συντάξεις

13:33

Σταϊκούρας: Πότε θα πληρωθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις Power Pass και Fuel Pass 2

13:26

Σε «παροξυσμό» Τσαβούσογλου και Ακάρ κατηγορούν την Ελλάδα για «επεκτατισμό»

13:12

H ΕΚΤΕΡ ανέλαβε έργο αξίας 1,22 εκατ. ευρώ στην Τζια

13:08

Αύξηση του δείκτη τιμών εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία τον Ιούνιο κατά 9,8%

13:07

Domino's: Έκλεισε και το τελευταίο κατάστημα στην Ιταλία