ΓΕΕΘΑ: Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση του NATO είναι απόδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΕΕΘΑ: Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση του NATO είναι απόδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή
«Η Ελλάδα», υπογράμμισε στην συνέχεια, «υπό την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας, προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

«Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας "NATO Tiger Meet 2022", είναι απόδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην 116 πτέρυγα μάχης της πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Αράξου, κατά την διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την συγκεκριμένη άσκηση.

Ειδικότερα, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ δήλωσε:

«Χαιρόμαστε πάντα να έχουμε στις βάσεις μας πραγματικούς φίλους και συμμάχους, διότι έχουμε την ίδια οπτική γωνία για τα δρώμενα στην περιοχή μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι οποίοι συνεχώς δυσκολεύουν. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και δραστηριότητες σαν αυτή που πρεσβεύει η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας "NATO Tiger Meet 2022", είναι απόδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό κάνουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε σε πείσμα όλων αυτών οι οποίοι με διάφορες μεθοδεύσεις, επιχειρούν αυτό το πράγμα να μην πραγματοποιείται».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την αποπομπή της Τουρκίας από την άσκηση, δήλωσε:

«Με την κατεύθυνση και την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας, η Τουρκία, θα μπορούσα να πω εντός και εκτός εισαγωγικών, απεπέμφθει από αυτήν την άσκηση, διότι τα γεγονότα που συνέβησαν την 24η Απριλίου ήταν γεγονότα που δεν έχουν συμβεί ποτέ. Πως θα μπορούσαμε λοιπόν να συνδυάσουμε καλή εκπαίδευση και καλές σχέσεις με αυτά που γίνονται καθημερινά στο Αιγαίο;».

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Φλώρος επεσήμανε: «Πώς θα μπορούσαμε να έχουμε εδώ τουρκικά αεροσκάφη, όταν συμβαίνουν αυτά που συνέβησαν στις 24 Απριλίου. Η απόφαση ελήφθη την ημέρα που είχαμε τον καταιγισμό της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας».

Νωρίτερα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, τόνισε ότι «στις μέρες μας βιώνουμε σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας και ο μόνος τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε είναι με στενή συνεργασία μεταξύ συμμάχων και εταίρων που μοιράζονται κοινές αξίες και σέβονται ο ένας τον άλλον».

«Η Ελλάδα», υπογράμμισε στην συνέχεια, «υπό την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας, προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις», πρόσθεσε, «έχουν μια εκτενή στρατιωτική συνεργασία με συμμάχους και εταίρους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

Ειδικότερα, για την άσκηση "Τiger Meet" επεσήμανε ότι «είναι μια πολύ σημαντική πολυεθνική αεροπορική άσκηση, με στόχο να προωθήσει τη διαλειτουργικότητα και την ασφάλεια».

Η άσκηση που φιλοξενείται από την 335 Μοίρα ξεκίνησε στις 9 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Παρασκευή. Συμμετέχουν περισσότερα από 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα οποία επιχειρούν καθημερινά σε αποστολές σύνθετων επιχειρήσεων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αποστολών του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου.

Σκοπός της άσκησης είναι να παρέχει υψηλής ποιότητας επιχειρησιακή εκπαίδευση υπό το πνεύμα «Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις».

Η άσκηση διεξάγεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας, καθώς και από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τσεχία και το ΝΑΤΟ. Επίσης, συμμετέχουν η Αυστρία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Πολωνία με παρατηρητές, προσωπικό και μέσα, καθώς και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΕΘΑ: Αναβαθμισμένος ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας για την διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider