Καύσιμα: Σε εξέλιξη η επιδότηση - Ποιοι δικαιούχοι δεν έλαβαν τα χρήματα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Σε εξέλιξη η επιδότηση - Ποιοι δικαιούχοι δεν έλαβαν τα χρήματα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Insider.gr, ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που δικαιούται την επιδότηση δεν υποβάλει αίτηση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιδότηση καυσίμων ύψους 30-50 ευρώ για το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2022 με την πλατφόρμα να δέχεται πλέον αιτήσεις από όλους τους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δεκτές πάνω από 1 εκατομμύριο αιτήσεις, ενδεικτικό του έντονου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για τη λήψη του βοηθήματος.

Ωστόσο, τεχνικές δυσκολίες που αφορούν στη χρήση της άυλης ψηφιακής κάρτας που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone δεν επέτρεψαν σε κάποιους καταναλωτές να εξαργυρώσουν την επιδότηση. Έτσι, υπήρξαν περιπτώσεις όπου λόγω της μη συμβατότητας ή άλλου κωλύματος στη συσκευή οι οδηγοί βρέθηκαν προ εκπλήξεων κατά την ώρα της πληρωμής στα πρατήρια ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόβλεψη για εναλλακτική επιστροφή και μεταφορά του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, πέραν αυτού δεν έχουν διαπιστωθεί σημαντικά περιστατικά τα οποία να οδηγούν σε μαζική παρακώλυση λήψης της επιδότησης.

Ωστόσο, εκτός από τους ενδιαφερόμενους που για τεχνικούς λόγους δεν έχουν καταφέρει να λάβουν την επιδότηση, υπάρχει και μία κατηγορία πολιτών, η οποία αν και πληροί τα κριτήρια και συμπεριλαμβάνεται στα 3 εκατ. δικαιούχους, δεν υποβάλει αίτηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Insider.gr, ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που δικαιούται την επιδότηση δεν υποβάλει αίτηση καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «το ποσόν της επιδότησης είναι πολύ χαμηλό και επιμεριζόμενο στο τρίμηνο δεν σηματοδοτεί κάποια σημαντική αλλαγή μακροπρόθεσμα ή μεγάλη εξοικονόμηση στον ατομικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό».

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της επιδότησης είναι κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ. Τα ποσά που πιστώνονται αφορούν το τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022 και αφορούν στην επιδότηση αγοράς καυσίμων έως και 180 λίτρων.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο, τα οποία πρέπει να είναι σε κυκλοφορία, ασφαλισμένα και να μην υπάρχουν οφειλές για τέλη κυκλοφορίας ενώ πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing.

Κατά την αίτηση ο δικαιούχος μπορεί να επιλέξει πίστωση σε ψηφιακή κάρτα ή τραπεζικό λογαριασμό. Για την υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στο Fuel Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Η πίστωση των χρημάτων του Fuel Pass γίνεται εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.

Παρατείνεται η έκπτωση για το diesel κίνησης

Στο μεταξύ, ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με μειωμένη τιμή κατά 15 λεπτά το λίτρο πωλείται και τον Μάιο το πετρέλαιο κίνησης. Πρόκειται για μια έκπτωση που εφαρμόζεται απευθείας στην αντλία και ισχύει για όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το συγκεκριμένο μέτρο, από όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Απρίλιο αποτέλεσε σημαντική «τονωτική ένεση» για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Στέγνωσαν οι «καυστήρες» - Ακινητοποιημένα τα ΙΧ

Καύσιμα: Ελπίδες για μερική ανακούφιση μέσω της επιδότησης μετά από τα «καπέλα» το Πάσχα

Ζελένσκι: Οι ελλείψεις στα καύσιμα θα εξαλειφθούν σύντομα

gazzetta
gazzetta reader insider insider